Мая Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на тока и парното

0
64
Мая Манолова
Мая Манолова. Снимка: Изправи се.БГ

Мая Манолова поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката заради драстичното поскъпване на парното с 14% от 1 юли. Освен това електроенергията също ще бъде по-скъпа с 4 на сто

От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25 % ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37%, а за Източна България на територията на Енерго Про Варна – 2,14%.

Манолова представи сигнал от граждани, постъпил в Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, за договори на ЕВН Електроразпределение Юг за поддръжка на електроснабдителната мрежа на завишени цени.

Фирмите, които са поддържали мрежата, присъединявали са клиенти и са правили планови ремонти, са отстранени с процедури, проведени на австрийски сървър по австрийското законодателство. Информацията за това е протокол със спечелилите участници. Не са ясни предложените цени и защо са избрани тези фирми за поддръжка. Ясно е само, че парите за поддръжка на мрежата, влизат в увеличаването на цената на тока, обясни Манолова.

Решението е обжалвано в съда в Долна Австрия, след което процедурата е спряна. ЕВН са продължили дейността. Без да има надлежно сключени договори с възложител се извършват строително-монтажни дейности. ДНСК е установило нарушенията, но дейностите продължават и санкции не са последвали, обясни Манолова.

„ЕРП-тата са закриляни от КЕВР. Регулаторът трябва да следи основателно ли е искането на по-високи цени на тока и представените разходи“, категорична бе тя.

Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.

„Не може 6 млн. потребители на ток и парно в страната да плащат по вина на КЕВР по-високи сметки“, категорична е Манолова.

Над 10% ще е увеличението на цената на парното в Перник, Бургас, Варна и Велико Търново. Между 8% и 10% ще е увеличението на цената на парното в Габрово, Плевен, Пловдив и Разград. Само с 1,75 % се вдига парното в Сливен, който остава единственият град с повишение под 8%.

На 2 юни 2021 г. ще има открито заседание на КЕВР за цените на тока и парното, в които ще участват енергийните предприятия и топлофикационните дружества. Общественото обсъждане с гражданите е предвидено от регулатора на 7 юни 2021 г.

Манолова изразява несъгласие, че в доклада на КЕВР не е посочено по какъв начин надвзетите суми се отразяват на предложените от топлофикациите нови цени на топлинната енергия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments