Мария Габриел: България и Турция заедно отстояват геостратегическата важност на Черно море

0
29
Среща на министрите
Среща на министрите. Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в неформалната среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС – „Гимних“. Това е формат за открит диалог между министрите, като тази година се навършват 50 години от създаването му. Основни теми на дискусията бяха войната в Украйна, отношенията ЕС-Турция и ЕС-Африка.

Мария Габриел за пореден път заяви, че от стратегическа важност е ЕС да подкрепя Украйна.

„България подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, в който се предвиждат съвместни доставки на европейската отбранителна индустрия и предоставяне на обучение чрез EUMAM. Подкрепяме също така инвестирането в отбранителната индустрия, включително предложението за съвместни поръчки за оборудване. Знаков момент бе и постигнатото съгласие на лидерите на ЕС за допълнителен пакет с помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро в рамките на бюджета на ЕС“.

По темата за отношенията ЕС-Турция, вицепремиерът наблегна на посещението на външния министър на Турция Хакан Фидан в България като ясно послание, че добрите отношения между България и Турция могат да допринесат за положителен дневен ред и на европейско ниво.

„Турция е наш стратегически съюзник в рамките на НАТО и заедно отстояваме геостратегическата важност на Черно море. По темата миграция, която е важна и на европейско ниво, отново доброто сътрудничество между България и Турция допринася за даване на решения, опазване на външната граница на Съюза и борбата с нелегалната миграция. Освен сигурност и миграция, темата за енергийната сигурност и свързаност също е с потенциал за сътрудничество между ЕС и Турция, за да дадем решения на регионални предизвикателства. Трябва да бъдат възстановени и диалозите на високо равнище, особено по отношение участието на Турция в европейски програми като „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“.

Сред останалите теми на срещата на министрите на външните работи на ЕС бяха отношенията ЕС-Африка и ситуацията в Близкия изток.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments