Мария Габриел: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

0
24
Джулиян Смит и Мария Габриел
Джулиян Смит и Мария Габриел. Снимка: Министерство на външните работи

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори даващи отговори на общи предизвикателства“.

Това заяви заместник-премиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която се срещна в МВнР с постоянния представител на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит.

Тя е заемала длъжността заместник-съветник по националната сигурност към офиса на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама.

Акцент на дискусията бе темата за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна. И двете изразиха подкрепата си за Израел и категорично осъдиха терористичните действия на „Хамас“. Тема на разговора бяха и решенията взети на Срещата на върха в литовската столица Вилнюс.

Особено внимание бе обърнато и на темата с киберсигурността и борбата с дезинформацията. Мария Габриел акцентира на подписания Меморандум за разбирателство между България и САЩ, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Документът осигурява стабилна основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Иновационният фонд на НАТО и възможностите за взаимодействие с инициативата „Три морета“ също намери място в обсъжданията между Габриел и Смит. Двете повдигнаха и въпросът за предстоящата среща на външните министри на страните, членки на НАТО.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments