Мълния уби 25-годишен, приятелят му в болница в София

0
137
Мълния
Мълния. Снимка: Pixabay

Мълния уби 25-годишен мъж и рани друг в столицата. Това се е случило, докато двамата разхождали куче близо до спирка на метрото в квартал „Дружба” 2, педадоха от „NOVA“.

Сигналът е бил подаден около 17:00 часа в Бърза помощ. Пристигналият на място екип установил, че единият мъж вече е починал. Другият – 26-годишен е настанен в болница „Света Анна”. От здравното заведение информираха, че той е в съзнание и адекватен. Експертът по мълниезащита Радослав Калчев посочва:

„Решили са, че в храстите под дърветата ще е по безопасно, за да не ги намокри. Токът на мълнията се привлича от високите части – дървета, стълбове, далекопроводи. И са станали обект на въздействие на мълнията. Токът на мълнията е с параметри от 100 000 до 1 милион волта. 35 хиляди градуса температура, 1 десетохилядна от секундата и всичко свършва.”

Районът е оживен, а в близост е и метростанцията. След бурята част от жителите бяха на разходка с домашните си любимци. Специалистите отбелязват, че най-сигурно и безопасно по време буря, е да се стои на закрито. Експертите съветват ако сме навън да потърсим къде да се скрием. Калчев уточни:

По най-бързия начин човек трябва да се евакуира в подлез, вход. Или ако е в открито поле – застава на едно място, кляка и прибира краката. Погрешно е схващането, че трябва да лягаме. Напротив – краката трябва да са прибрани, да няма разкрач.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments