Македония подписа договора за присъединяване към НАТО

0
71
Никола Димитров и Йенс Столтенберг, НАТО

Страните от НАТО подписаха споразумение с Македония, което разчисти пътя на балканската страна да стане 30-ия член на военния алианс, предадоха световните агенции.

Сега всеки член на НАТО ще трябва да ратифицира протокола за присъединяване.

Миналия месец гръцкият парламент подкрепи споразумение, с което се прекрати 27-годишния спор за името на северната й съседка. Споразумението узакони името Република Северна Македония. До този момент Гърция блокираше членството на Македония, заявявайки, че името предполага териториални амбиции. Гръцките депутати одобриха сделката, въпреки широкоразпространената опозиция от страна на обществеността.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че страната ще промени името си „до няколко дни“ след подписването на протокола за присъединяване.

Това не беше неизбежно – това дори не беше много вероятно да се случи„, каза той, като похвали политическите лидери от двете страни, които доказаха, че „невъзможното е действително изпълнимо“. „Това е семейство, което се стреми да направи нашия свят по-спокоен и по-добро място. Това е пътуване, което ни направи по-зрели … доказахме, че можем да поемем своята отговорност, да се изправяме пред проблеми и да разрешим тези проблеми… До няколко дни ще разрешим и последния спор, който имаме с нашите съседи„, заяви Димитров.

Продължителният спор означаваше, че досега Гърция също така спираше исканията на Македония да се присъедини към Европейския съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подписването е „исторически ден“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments