Маестро Антоний Николов бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Русе

0
29
Маестро Антоний Николов
Маестро Антоний Николов. Снимка: Държавен архив-Русе

Доайенът на изявената русенска хорова школа, диригентът маестро Антоний Николов, бе удостоен посмъртно със званието почетен гражданин след гласуване на общинските съветници в Русе днес, съобщиха от местната управа.

„Говорим за човек, който покрай хоровото пеене изгради десетки, стотици личности в града ни. Като бивш хорист заявявам, че заниманията с музика развиваха у децата изключителни качества. Антоний Николов притежаваше отлични способности не само като диригент, но и като педагог“, каза кметът Пенчо Милков.

Той допълни, че с гласуване на званието частично би се поправила и една от несправедливостите в живота на Николов – малко след създаването на девическия хор диригентството му бива отнето и той е принуден да започне отначало градежа на момчешкия хор.

Маестро Антоний Николов
Маестро Антоний Николов. Снимка: Държавен архив-Русе

„Възрастта не може да е причина този човек да не бъде повече педагог“, каза още Милков.

Маестро Николов е роден през 1920 година в Търговище, но името му завинаги ще остане свързано с разцвета на русенските училищни хорове от миналото столетие. През 1982 г. той основава Хор на момчетата при Общинския младежки дом, спечелил редица престижни награди у нас и в чужбина. В продължение на 16 години Николов развива и елитния и до днес Детски хор „Дунавски вълни“.

Маестро Антоний Николов
Маестро Антоний Николов. Снимка: Държавен архив-Русе

Само 2 години, след като Маестро Николов поема ръководството на хора, през 1969 г. Детският девически хор „Дунавски вълни“ печели златен медал от Третия републикански хоров фестивал, а 6 години след това, през 1975 г., завоюва безапелационно и Първото място на най-престижния и тежък Международен хоров конкурс за полифонична музика в Европа – конкурсът „Гуидо Д’Арецо“ в Арецо, Италия. Факт, който организаторите определят като „прецедент в историята на конкурсите“. Създадената от именития русенски диригент Антоний Николов хорова школа е пример за професионална и човешка отдаденост, съобщиха още от Община Русе. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments