Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

0
73
Николас Мадуро. Снимка: wikimedia commons
Николас Мадуро. Снимка: wikimedia commons

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че затваря границата с Бразилия и се обмисля и затваряне на границата с Колумбия, предаде Би Би Си.

Това става в момент, когато лидери на опозицията планират да вкарат в страната хуманитарна помощ от съседни държави. Автоколона с привърженици на венецуелската опозиция потегли от Каракас към колумбийската граница, за да получи чуждестранна хуманитарна помощ. В колоната са опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент и около 80 депутати.

Мадуро твърди, че Венецуела няма нужда от помощи и допълни, че целта всъщност е да бъде подкопано управлението му и той да бъде свален. Гуайдо се обяви за временен лидер по време на антиправителствени протести миналия месец и е признат от десетки чужди държави, включително САЩ.

Междувременно, след обявяването на затварянето на границата с Бразилия, много венецуелци се втурнаха през границата до бразилския град Пакарайма, за да се снабдят с доставки, съобщиха от бразилския информационен портал G1. Колоните от коли и хора са продължили до късно вечерта, разказват свидетели.

Досега венецуелските военни успяват да блокират доставките на американска помощ от границата с Колумбия. Макар да отрича, че има някаква хуманитарна криза, Мадуро обяви тази седмица, че 300 тона помощ ще бъдат изпратени във Венецуела от нейния съюзник Русия.

Повече от три милиона венецуелци са избягали през последните години, докато страната се бори с хиперинфлация и недостиг на основни продукти като храна и лекарства, твърдят от ООН.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments