Ливански министър подава оставка в опит да облекчи кризата със Саудитска Арабия

0
23
Джордж Кордахи
Джордж Кордахи. Снимка: Facebook

Очаква се министърът на информацията на Ливан да обяви оставката си по-късно днес в опит да облекчи безпрецедентната дипломатическа криза със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив. Местните медии съобщиха, че министър Джордж Кордахи възнамерява да се оттегли от поста си, седмици след като разпалените му коментари, излъчени по телевизията, за войната на Саудитска Арабия в Йемен разпалиха кризата.

В отговор Саудитска Арабия отзова посланика си и забрани целия ливански внос, което засегна стотици компании и прекъсна вноса на стотици милиони чуждестранна валута в Ливан, който вече е изправен пред сериозен икономически срив. Кордахи първоначално отказа да подаде оставка заради коментарите, направени преди да поеме поста си в кабинета, което удължи кризата.

Кордахи твърди, че размириците в Йемен са безсмислени, определяйки ги като „агресия“ от страна на оглавената от Саудитска Арабия коалиция. Напрежението в Йемен започна с превземането на Сана през 2014 г. от бунтовническото движение на хутите, които контролират обширни територии от северната част на страната. Оглавената от Саудитска Арабия коалиция влезе се намеси през следващата година, решена да възстанови международно признатото правителство и да отстрани бунтовниците.

Ливан потъва все по-дълбоко в икономическа криза, най-тежката в съвременната му история. Финансовият срив на страната, съчетан с множество други кризи, тласна към крайна бедност над три четвърти от 6-милионното население на нацията, включително милион сирийски бежанци. Противоречията и недоволството в страната пречат на работата на правителството, което не може да се събере от 12 октомври насам на фона на твърденията, че министрите, които са съюзници на „Хизбула“, ще подадат оставка, ако Кордахи си тръгне.

Мерките, предприети от Саудитска Арабия, предизвикаха безпокойство особено сред много ливански граждани, които работят в страните от Персийския залив, и задълбочиха икономическите проблеми на страната. Засега не е ясно дали оставката на Кордахи ще успокои напрежението, идващо от Саудитска Арабия, дотолкова, че да бъдат отменени решенията, или този ход ще даде възможност за възобновяване на заседанията на кабинета. В основата на кризата е дългогодишното регионално съперничество с Иран и тревогата на Саудитска Арабия от нарастващото влияние на подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“. В крайна сметка Ливан се оказа по средата на този конфликт. Отношенията със Саудитска Арабия, която е традиционен поддръжник на малката средиземноморска държава, се влошават прогресивно през последните години.

Очакваната оставка на Кордахи по-късно днес ще стане факт преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия, насрочено за утре. Макрон подкрепя правителството на министър-председателя Наджиб Микати и е поел водеща роля сред международната общност в подпомагането на малката държава от Близкия изток, която е бивш френски протекторат.

Високопоставен представител от френското президентство, пожелал анонимност, който даде интервю пред репортери по-рано тази седмица преди пътуването на Макрон до Персийския залив, заяви, че президентът ще обсъди подобряването на сътрудничеството със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, за да предотврати по-нататъшно влошаване на ситуация в Ливан.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments