Липсата на работници, а не на високи надници, може да провали летния сезон

2
143
Сервитьор
Сервитьор. Снимка: Pixabay

Работодателите по морските курорти отново се изправят пред сериозна криза преди началото на летния сезон. Причината е липсата на работници и персонал за туристическите обекти, която е нарастващ проблем, който би могъл да доведе до провал на сезона, съобщиха за „БНР“.

Само за Южното Черноморие се търсят 27 000 работници до момента, като работодателите очакват над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. Вече трета година се предпочитат работници от азиатската държава заради техния професионализъм и владеене на руски език, което облекчава комуникацията. Тази година се наблюдава 30% увеличение на търсенето на работна ръка от там. Въпреки това, броят на обработените документи с одобрени визи все още е много малък.

Проблемът се дължи на въвеждането на нова Шенгенска система в посолствата ни за трети страни извън ЕС, както и на усложнените процедури за издаване на работна виза за период, по-дълъг от 3 месеца. Този факт води до сериозни затруднения и рискува да предизвика нерешими задачи за бизнеса.

Според адвокат Пламен Дотов, процесът в Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция“ е бавен, въпреки че се наблюдава увеличение на интереса към работа в България, като все повече работници от Турция и Киргизстан се настаняват в Бургас.

Кризата с кадрите е голяма и според хотелиера Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

„Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия.“, заяви Налбантов.

Според адвокат Дотов, за да се реши проблемът следва да се предприемат спешни мерки.

„Всичко трябва да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва“, добави той.

„Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция „Миграция“, изтъква Дотов.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мария
Мария
1 месец по-рано

Пълни глупости , с цел оправдание за ниските заплати на алчните хотелиери и ресторантьори! Нека дадат по 2- 3 000лв и веднага ще намерят хора и работа ще имат, ще са усмихнати и ще работят с удоволствие! Иначе сервитьорите пак ще написват сметките ни ,за да получават адекватно заплащане.

Mima
Mima
28 дни по-рано

И на какъв език ще ни говорят от Бангладеш и Киргизстан?