Лидерът на преврата в Гвинея ще сформира ново правителство след няколко седмици

0
7
Гвинея
Знаме на Гвинея. Снимка: Pixabay

Лидерът на преврата, чрез който беше свален президентът на Гвинея Алфа Конде, заяви, че след няколко седмици ще бъде сформирано ново обединено правителство. Полковник Мамади Дъмбуя е уведомил министрите, които бяха част от правителството на Конде, че няма да бъдат предприети негативни действия срещу бившите високопоставени служители.

Президентът Конде засега остава в ареста, но съдбата му е неясна.

Междувременно ООН, Африканският съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави разкритикуваха остро преврата и призоваха за връщане към предишната форма на управление.

Категорично осъждам всяко превземане на правителството чрез сила и оръжие и призовавам за незабавно освобождаване на президента Алфа Конде.“, написа в Twitter генералният секретар на ООН Антониo Гутериш.

След като вчера в продължение на часове по улиците на столицата Конакри е отеквал звука от престрелка, вече се съобщава, че градът е тих. Засега остава неясно дали и цялата армия подкрепя преврата. Полковник Дъмбуя, който ръководи подразделението на специалните сили на армията, не даде подробности кога точно ще бъде сформирано новото правителство.

Ще започне консултация за определяне на общите параметри на процеса по предаване на властта и след това ще бъде създадено ново правителство на националния съюз.“, коментира Дъмбуя в изявлението си. По повод на това стана ясно, че той е предупредил бившите министри, че за момента не могат да напускат страната, както и че трябва да предадат служебните си превозни средства на военните сили на страната.

Лидерът на преврата също така призова миньорските компании да продължат дейността си в Гвинея, като добави, че те ще бъдат освободени от въведения в цялата страна комендантски час.

Гвинея е един от най-важните доставчици на боксит в света, необходим компонент на алуминия. След преврата цените на алуминия се покачиха рязко, достигайки най-високите си нива за повече от десетилетие насам поради опасения относно доставките.

Как е извършен превратът?

В обръщение в ефира на държавната телевизия, направено вчера вечерта, група военнослужещи обявиха разпадането на конституцията, затварянето на границите и въвеждането на комендантски час на територията на цялата страна. Те обясниха още, че областните управители са заменени от военни командири, а сваленият 83-годишен президент се намира в ареста, но е в безопасност. Полковник Дъмбуя заяви, че военните сили под негово командване са завзели властта, защото се стремят да сложат край на мащабната корупция и лошото управление.

Както е известно, президентът Конде беше преизбран в оспорвана надпревара за трети пореден мандат на фона на бурни протести миналата година. Сваленият лидер е избран за първи път през 2010 г. при първото демократично прехвърляне на властта в страната. Въпреки че по време на дългото си управление в Гвинея действително се наблюдава известен икономически напредък, той често беше обект на обвинения, че е замесен в множество нарушения на правата на човека, както и в явен тормоз над критиците си.

След обявяването на преврата стотици граждани, развяващи знамена на Гвинея, щурмуваха улиците на столицата Конакри, за да приветстват промяната, като някои от тях дори се качиха на преминаващите военни превозни средства, за да поздравят военнослужещите.

Мамуду Нагнален Бари, член-основател на опозиционния съюз, известен като „Национален фронт за защита на Конституцията“, заяви пред “BBC”, че изпитва смесени емоции относно преврата, но като цяло го одобрява. Бари добави, че се надява военните сили да предадат властта обратно в ръцете на гражданите.

Превратът в Гвинея е четвъртият път, в който Западна Африка става свидетел на опит за подкопаване на принципите на демокрацията в региона от август 2020 г. насам. Оттогава досега в Мали са извършени две военни превземания, а в Нигер – един неуспешен опит.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments