Лесна и вкусна торта Сметаник – пухкави блатове и нежен крем

Вкусът, който ще ви върне в детството – пухкав и неустоимо кремообразен

0
11486
Торта Сметаник
Торта Сметаник. Снимка: Искра.бг

Торта Сметаник е един от онези десерти, които събуждат носталгични спомени с всяка хапка. Нейната ефирна текстура, леко карамелен вкус и пухкави блатове я правят истинско изкушение. Макар че в магазините този сладкиш се среща рядко, домашно приготвеният вариант е не само по-вкусен, но и по-качествен. А добрата новина е, че рецептата е изненадващо лесна!

Необходими съставки

За блатовете: Потребни са една кутия кондензирано мляко, 100 грама омекнало масло, 300 грама брашно, две яйца, една чаена лъжичка сода бикарбонат и една чаена лъжичка 9% оцет.

За крема: Ще ви трябват 400 грама заквасена сметана с 20% масленост и 150 грама захар.

Начин на приготвяне

Първата стъпка е подготовката на тестото. Маслото трябва да бъде извадено предварително от хладилника, за да омекне на стайна температура.

В купа се разбиват яйцата с кондензираното мляко, докато се получи гладка смес. Содата се загасва с оцета и се добавя към тестото. Брашното се пресява и се прибавя на части, като се разбърква внимателно, за да се получи меко и хомогенно тесто.

Следва изпичането на блатовете. Тестото се разделя на две равни части. Тава за печене се намазва с масло или се покрива с хартия за печене. Първата част от тестото се изсипва и се разпределя равномерно. Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за 30-40 минути.

След като първият блат е готов и изстине, се изважда от формата и се изпича вторият блат по същия начин. Когато двата блата са напълно охладени, всеки от тях се разрязва хоризонтално на две, така че да се получат четири блата.

За крема се разбива заквасената сметана със захарта в продължение на 10-15 минути, докато стане пухкава и гладка. Кремът се оставя в хладилника за един час, за да стегне.

Сглобяването на тортата започва с поставяне на първия блат върху поднос. Намазва се с крем, след което се добавя вторият блат и отново се покрива с крем. По същия начин се нареждат и останалите два блата.

След като всички слоеве са сглобени, краищата на тортата се изравняват с помощта на нож. Четвъртият блат се натрошава на фини трохи, с които тортата се поръсва от всички страни. За по-добро слепване на трохите, те могат да се смесват с малко от останалата сметана.

Готовата торта се оставя в хладилника за една нощ, за да се напои добре и да придобие наситен вкус. На следващия ден може да бъде нарязана и поднесена.

За най-добър резултат използвайте висококачествена заквасена сметана, тъй като тя е основният компонент, който придава вкус и текстура. Не пропускайте времето за охлаждане – така тортата ще стане по-сочна и ароматна. Ако искате допълнителен вкус, можете да добавите ванилия или настъргана лимонова кора към крема. Тортата става още по-вкусна на втория ден, когато всички вкусове се съчетаят напълно.

Приготвянето на тази торта не изисква сложни техники или специални уреди. Всички съставки са достъпни и няма нужда от излишни добавки. Вкусът е автентичен и връща спомените от детството. Ако търсите лесна, но впечатляващо вкусна торта, Сметаникът е перфектният избор.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Бърза и лесна рецепта за домашни бисквити с няколко съставки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments