Лекари молят за храна в Тигрей в условията на гражданска война в Етиопия

0
11
Етиопия
Снимка: Pixabay

Някои от медицинските сестри и лекарите в най-голямата болница в силно засегнатия от размирици регион Тигрей в Етиопия са принудени да молят за храна, за да се изхранват, разказва един от медиците пред екип на „BBC“. Те не са получавали заплати от осем месеца насам, което ги кара да търсят други начини да издържат семействата си, споделя той. Разказът на лекаря се случва точно в момент, когато ООН съобщава, че все повече хора в Тигрей са сериозно засегнати от крайна бедност и глад. Според данни на организацията около 2,2 милиона души страдат от изключителен недостиг на храна. Понастоящем половината от всички бременни и кърмещи жени страдат от недохранване, сочи проучване на Световната продоволствена програма на ООН.

Като цяло в Тиграй и в другите два региона, опустошени от продължителните размирици – Амхара и Афар, девет милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ по формата най-вече на хранителни продукти. От ноември 2020 г. насам федералните правителствени сили на Етиопия се сражават с въоръжени бунтовнически сили от северния регион Тигрей, като в този ожесточен конфликт до момента са загинали хиляди невинни хора.

През голяма част от това време голяма част от територията на Тигрей е откъсната от света, което затруднява доставките на жизненоважна помощ и медицински материали. Банките също са принудително затворени, което означава, че хората нямат достъп до спестяванията си или до каквито и да било средства за плащане на стоки и услуги. Лекарите и медицинските сестри също не са пощадени от страданията. Лекар от болница „Айдер“ в столицата на Тигрей, Мекеле, заяви пред „BBC“, че през последните седем месеца е станало нормално да се виждат медицински сестри и лекари, които се редят на опашки за хранителни пакети.

Бебе умира от липса на храна

Медицинските лица не са получавали заплати от месец май миналата година.

Повечето от лекарите и сестрите са намалили броя на храненията , които обичайно приемат на ден. Цената на олиото, зеленчуците и зърнените храни е толкова висока, че е немислимо да се купуват ежедневно. Някои от тях започнаха да просят храна.„, споделя лекарят.

Той разказва и за това как липсата на медицински консумативи е повлияла на лечението на пациентите. Вместо стерилизирана хирургическа марля, която е от съществено значение за почистването на раните по време на и след операция, болница „Айдер“ разчита на дарения от дрехи, които след това се нарязват на малки парчета и се стерилизират. По думи на медикът тримесечното бебе на име Сурафил Мериг, за което „BBC“ писа по-рано този месец, е починало. От болницата първоначално са го изпратили за лечение вкъщи, тъй като е започнало да наддава на тегло, но там не е имало достатъчно храна и детето е починало от недохранване на 13 януари.

От средата на декември досега нито един конвой с храна на ООН не е достигнал до Тигрей, въпреки че са необходими около 100 камиона на ден, за да се избегне масов глад на населението. ООН призова за помощ в размер на 337 млн. долара, за да финансира операцията си в Северна Етиопия през следващите шест месеца.

Както е известно, конфликтът в Тигрей избухна през 2020 г., след като министър-председателят Абий Ахмед разпореди да бъде извършена военна офанзива срещу регионалните сили в района. Той заяви, че е направил това в отговор на нападение срещу военна база, в която са били настанени правителствени войски. До ескалацията на напрежението се стигна след месеци на вражда между правителството на Абий и лидерите на „Народен фронт за освобождение на Тигрей“, управляващата партия в Тигрей. През последните месеци армията успя да отблъсне настъплението на въоръжените сили, но размириците продължиха близо до границата между регионите Тигрей и Афар. Въпреки това неотдавна се появи надежда, че мирните преговори могат да започнат. Новоназначеният специален пратеник на САЩ Дейвид Сатърфийлд наскоро посети Адис Абеба, а посредникът на Африканския съюз, бившият нигерийски президент Олусегун Обасанджо също се срещна с високопоставени тигрейски лидери.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments