Купуват 80 000 мобилни компютъра за училищата

0
68
Красимир Вълчев
Красимир Вълчев, Снимка: МОН

Минимум 80 000 компютърни устройства20 000 за учителите, и поне 60 000 за учениците, които ще се използват за електронното обучение, ще бъдат закупени от министерството на образованието и науката. Това ще стане със субсидии от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки, каза в отговор на парламентарен въпрос за проблеми при преминаването към електронното обучение министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде „бТВ“.

Ресорният министър отбеляза, че забавянето на поръчката се дължи на проблема с производството на лаптопи в цял свят, тъй като търсенето на устройства в големи количества е засилено. Въпреки това има пълна готовност да се премине на дистанционно обучение при нова вълна от коронавирус.

0,4% от паралелките във всички училища са карантинириани заради COVID-19, дори да станат 1%, няма да има проблем да се обезпечи обучението в електронна среда.

Вълчев коментира, че децата, които не се включиха в електронното обучение през миналата учебна година са го направили не защото не са имали устройства, а защото не са искали.

Близо 20% от децата имат проблем с редовната посещаемост при нормална среда и присъствено обучение и точно те не се включиха в електронната среда“, разясни той.

По думите му системата беше поставена във форсмажори обстоятелства поради кризата с коронавируса.

Образователната система е изградена така, че да осигури равен достъп в класната стая, а не в електронната среда. Имаше предизвикателства пред всички, но България успя в кратък период и успешно да стартира този процес“, завърши министърът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments