Кризата в Тигрей в Етиопия: Доклад потвърди, че може да са извършени военни престъпления

0
25
Военни сили
Снимка: Pixabay

Всички страни в конфликта в Тигрей в Етиопия са нарушили международните права на човека, някои от които може да представляват престъпления срещу човечеството, се посочва в нов доклад, цитиран от „BBC“.

Съвместно разследване на Етиопската комисия по правата на човека (EHRC) и Службата на ООН по правата на човека каза, че може да има и доказателства за военни престъпления.

Войната избухна на 4 ноември 2020 г. Тя започна, когато етиопският премиер Абий нареди офанзива срещу регионалните сили в Тигрей. Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза, че конфликтът е белязан от изключителна бруталност и призова за трайно прекратяване на огъня. Докладът описва поредица от нарушения и злоупотреби, включително незаконни убийства и извънсъдебни екзекуции, изтезания, сексуално и основано на пола насилие, нарушения срещу бежанци и принудително разселване на цивилни. В доклада се посочва:

„Има разумни основания да се смята, че всички страни в конфликта… или са атакували директно цивилни и цивилни обекти, като къщи, училища, болници и места за поклонение, или са извършили безразборни атаки, довели до цивилни жертви и унищожаване или увреждане на цивилни обекти.“

Регистрирани са и незаконни или извънсъдебни убийства и екзекуции. Докладът описва как младежка група на Тиграян, известна като Самри, уби повече от 200 цивилни етнически амхара в Май Кадра през ноември миналата година. След това в същия град бяха извършени убийства от отмъщение срещу етнически тиграйци. Членове на Еритрейските отбранителни сили (EDF) са убили повече от 100 цивилни в Аксум в центъра на Тигрей по-късно същия месец, се казва в доклада. В изследването се посочва още:

„Военни престъпления може да са извършени, тъй като има разумни основания да се смята, че лица, които не са участвали пряко във военни действия, са били умишлено убити от страните в конфликта.“

Той също така цитира случаи на сексуално насилие, включително групово изнасилване, и призовава етиопското правителство да проведе „задълбочени и ефективни разследвания от независими и безпристрастни органи на твърдения за нарушения и да търси отговорните лица“.

Премиерът Абий каза, че е наредил военната офанзива миналия ноември в отговор на атака срещу военна база, където се помещават правителствени войски. Ескалацията дойде след месеци на вражда между правителството на Абий и лидерите на TPLF, която беше доминиращата политическа партия в Тигрей. По-късно властите определиха TPLF като терористична организация и изключиха всякакви мирни преговори с тях.

Подновената сухопътна офанзива на федералното правителство през последните седмици, включително използването на въздушни удари, не успя да спре териториалните придобивки на бунтовниците. Тази седмица Абий призова гражданите да вдигнат оръжие, за да блокират настъпващите бунтовници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments