Кризата в Тигрей, Етиопия: Убити са четирима хуманитарни работници

0
201
Етиопия
Снимка от Pixabay

Четирима хуманитарни работници са били убити миналия месец по време на размириците в региона на Тигрей в Етиопия, разкриха агенции за предоставяне на хуманитарна помощ. Датският съвет за бежанците съобщи за смъртта на трима охранители, а Международният спасителен комитет заяви, че един от служителите му е бил убит.

Правителството е в остри противоречия с политическата партия „Народен фронт за освобождение на Тигрей“ в региона от 4 ноември насам. Властите твърдят, че контролират Тигрей и конфликтът е приключил. Лидерите на партията обаче казват, че сблъсъците все още са на лице на различни фронтове. По официална информация стотици, дори хиляди хора са били убити в конфликта, а около 50 000 други са избягали в съседен Судан.

Какво знаем за смъртните случаи?

Голяма част от информацията за убийствата все още е неясна. Районът все още е в „информационно затъмнение“, поради което е трудно да се провери достоверността на информацията, обявена до момента. От Датския съвет за бежанците заявиха, че са „дълбоко натъжени“ от смъртта на тримата свои служители.

За съжаление, поради липсата на комуникации и продължаващата несигурност в региона, все още не е възможно да се свържем с техните семейства.“, разкриват те. Международният спасителен комитет на свой ред обяви, че служителят им е бил убит в бежанския лагер на 19 ноември, два дни преди правителствените войски да поемат контрола над града.

Какво е най-новото в Етиопия?

Етиопските войски превзеха столицата на Тигрей, Мекеле на 28 ноември, но се съобщава, че военните действия продължават в някои части на региона. По-рано днес етиопското правителство отрече, че конфликтът пречи на предоставянето на хуманитарна помощ на пострадалите граждани.

Агенциите предоставяне на хуманитарна помощ обаче обясниха, че блокираният достъп, закъсненията и насилието срещу персонала им, пречат на доставките на помощни средства в региона. В отговор на тези твърдение, представителите на кабинета на министър-председателя Абий Ахмед заявиха: „Твърденията, че хуманитарната помощ е възпрепятствана поради активни военни действия в района на Тигрей са неверни.“ Подобни изявления подкопават усилията за стабилизиране на региона, смятат още управляващите.

За какво е конфликтът?

Конфликтът започна на 4 ноември, когато Абий нареди военна офанзива срещу регионалните сили в Тигрей. Той обясни, че е направил това в отговор на атака срещу военна база, в която се намират правителствените войски в Тигрей.

Напрежението ескалира след месеци вражда между правителството на Абий и лидерите на доминиращата политическа партия на Тигрей – „Народен фронт за освобождение на Тигрей“. В продължение на почти три десетилетия партията беше в центъра на властта, преди да бъде отстранена, след като министър-председателят встъпи в длъжност през 2018 г. на фона на антиправителствени протести.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments