Криминално проявени бургазлии са задържани за кражба в Националната художествена академия в Ахтопол

0
137
Снимка: МВР
Снимка: МВР

31-годишна жена и 33-годишен мъж от Бургас за задържани за кражба на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. „Гръцко училище“. Това съобщиха от полицията.

Престъплението било извършено на 10-ти юни тази година около обяд. Установено е, че бургазлиите проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. И двамата задържани по случая имат и други криминални проявления.

В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да възпрепятстват действията им. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества.

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откритите ценности са: бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити (гривна, обеци и копчета). Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета (тетрадрахма на Месембрия – II в. пр. Хр.), която е с лика на Александър Велики.

Снимки: МВР

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия.

Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

В оперативно-издирвателни действия са се включили служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, Четвърто Районно управление – Бургас и Районно управление – Царево

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments