Кремъл превърна руската история в „оръжие“ и я използва, за да оправдае войната в Украйна

0
69
Кремъл, Москва
Кремъл, Москва. Снимка: Essuera, Pixabay

По-рано този месец, когато журналистът Тъкър Карлсън попита Владимир Путин за причините да разпореди инвазия в Украйна преди две години, руският лидер му изнесе лекция по руска история. 71-годишният президент говореше по темата над 20 минути, като обсипваше объркания Карлсън с дати и имена, датиращи от девети век, пише „Associated Press“. Путин дори му предостави папка с копия на исторически документи, които според него доказват тезите му, а именно, че украинците и руснаците в исторически план винаги са били един народ и че суверенитетът на Украйна е само нелегитимен остатък от съветската епоха.

По-късно журналистът сподели, че е бил „шокиран“ от факта, че е получил урок по история. За тези, които познават правителството на Путин обаче, това не е никак изненадващо, тъй като в Русия историята отдавна е пропаганден инструмент, използван за постигане на политическите цели на Кремъл. Това, което се случва през последните две години, е изцяло в съответствие с тази линия на поведение. В стремежа си да обединят хората около своя мироглед руските власти се опитват да възвеличат миналите победи на страната, като същевременно премълчават по-мрачните глави от нейната история. Те целенасочено пренаписват учебниците, финансират мащабни исторически изложби и потискат, понякога жестоко, гласовете, които противоречат на техните твърдения. Руските високопоставени лица също така редовно се възмущават от Украйна и други европейски държави заради премахването на съветски паметници, които се смятат за нежелано наследство от миналото потисничество, и дори включиха десетки европейски видни фигури в списъка на издирвани лица, свързани с тази дейност.

„В ръцете на властите историята се превърна в чук или дори в брадва“, казва Олег Орлов, съосновател на „Memorial“, най-старата и най-известна руска правозащитна група.

Прославянето

Още от първите години на дългогодишното си управление Путин неведнъж е изтъквал, че изучаването и припомнянето на историята трябва да накара руснаците да се гордеят с нея. Той твърди, че дори противоречиви личности като съветския диктатор Йосиф Сталин са допринесли за величието на Русия. (Руските медии са преброили над 100 паметника на Сталин в Русия, повечето от които са поставени по време на управлението на Путин).

Руският президент смята, че трябва да има един „фундаментален държавен разказ“ вместо различни учебници, които си противоречат един на друг. По тази причина той призова за „универсален“ учебник по история, който да предава този разказ. Тази идея обаче бързо се превърна в обект на остри критики от историците и не получи особена подкрепа в продължение на доста време – до момента, в който Русия нахлу в Украйна. Миналата година правителството пусна в продажба серия от четири нови „универсални“ учебника по история за учениците от 10-ти и 11-ти клас. Един от тях съдържаше глава за „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, като там се обвиняваше открито Запада за Студената война и се описваше разпадането на Съветския съюз като „най-голямата геополитическа катастрофа на XX век“. Някои историци определят това като откровена пропаганда.

„Съветският съюз, а по-късно и Русия, е изобразен в учебника като непрекъснато обсадена крепост, която постоянно живее обградена от врагове. Тези враждебни кръгове се опитват да отслабят Русия по всички възможни начини и да заграбят нейните ресурси,“, казва историкът Никита Соколов.

„Удобната“ за Кремъл визия за руската история доминира и във веригата от разрастващи се, финансирани от държавата „паркове на историята“ – места, където се организират изложби на историческа тематика в общо 24 града в страната. Тези места бяха открити след поредица от исторически изложби в началото на 2010 г., които привлякоха стотици хиляди руски граждани и получиха похвала от самия Путин. Митрополит Тихон (Шевкунов), руски православен епископ, за когото се твърди, че е личен изповедник на Путин, е движещата сила зад тях. Наситени с анимации, тъчскрийн дисплеи и други ефектни елементи, тези широко популярни експозиции се сблъскаха с неодобрение от страна на историците заради неточни твърдения и умишлено възхваляване на руските владетели и техните завоевания.

Централно място в пропагандата за непобедимата Русия заема разгромът на нацистка Германия през Втората световна война. Събитието се чества на 9 май, когато Германия официално капитулира след полунощ московско време на 9 май 1945 г. Съветската победа се е превърнала в неразделна част от руската идентичност и до ден днешен. Страданията и доблестта, които са били свързани с германското поражение, остават ключови и до днес, а при управлението на Путин Денят на победата се превърна в основен светски празник в страната.

За властите „историята на Русия е път от една победа към следващата“, обобщава Олег Орлов, чиято група печели Нобелова награда за мир през 2022 г.

„И още красиви победи предстоят. Кремъл казва, че трябва да се гордеем с историята си, тъй като историята е средство за възпитаване на патриотизъм. Разбира се, според тях патриотизмът е признателност към ръководството – било то ръководството на царска Русия, ръководството на Съветска Русия или сегашното ръководство“, казва още Орлов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments