Край на привилегиите за водачите на изборни листи? Възможно е ВАдвС да сезира Конституционния съд

0
21
Избори
Избори. Снимка: МВнР, Facebook

Възможно е Висшият адвокатски съвет да обсъжда промени в Изборния кодекс на едно от първите си заседания. Предложението за изменение е направено от адв. Петър Славов и е свързано със заложена в сегашния закон привилегия за водачите на кандидатските изборни листи.

Идеята е Висшият адвокатски съвет да ползва правото си по чл. 150, ал. 4 от Конституцията, като поиска от Конституционния съд да обяви две норми от Изборния кодекс за противоконституционни.

Визираните текстове са чл. 278, ал. 5 и чл. 437, ал. 5 от Изборния кодекс, които са добили популярност в обществения и политически живот като „защита на водачите на листи при избори за народни представители или за общински съветници“.

В мотивите на искането, с което е сезиран Висшия адвокатски съвет, се казва:

„Считаме, че чл. 278, ал. 5 и чл. 437, ал. 5 противоречат на чл. 6, ал. 2 от Конституцията, като с тях е въведен дискриминационен подход (поставяне в привилегировано положение на водачите на листи за народни представители и за общински съветници).

Допълнително тези разпоредби противоречат и на чл. 10 от Конституцията, като с тях, в нарушение на принципа за „общо, равно и пряко избирателно право“ се въвежда неравенство по отношение на пасивното избирателно право на гражданите – кандидати за народни представители и за общински съветници“.

Според председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев предстои предложението, което е постъпило днес в деловодството, да бъде разгледано на едно от първите заседания на съвета.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments