Кръводарителите в Бургас спасили живота на 3932 възрастни и 52 деца през миналата година

0
93
Награждаване на кръводарители
Награждаване на кръводарители. Снимка: Искра.бг

Българският червен кръст /БЧК/ в Бургас и Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас отбелязаха Световния ден на безвъзмездния кръводарител днес с награждаване на доброволни и безвъзмездни кръводарители, популяризиращи кръводаряването. Целта на събитието е да се привлече вниманието на обществеността към каузата за спасяване на човешките животни. Бяха отличени над 20 души и организации, които през миналата година са помогнали на благородната мисия. 

На церемонията присъстваха областният управител проф. Мария Нейкова, старши директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров, началникът на отделението по Трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова и други.

На събитието бяха цитирани данни на Националния статистически институт, според които Бургас е на трето място по брой лечебни заведения и брой болнични легла за настаняване. Д-р Желязкова напомни, че от големите градове само тук няма кръвен център

„Въпреки всичко, благодарение на вас и добрите ви сърца, ние постигнахме едни значителни резултати. 8400 кръводарявания са извършени за миналата година, като от тях 72-ма са редовни кръводарители. 2924 души са дарили за първи път – огромна благодарност за тяхната смелост и решимост да помогнат на друго човешко същество“. 

По думите ѝ отделението по Трансфузионна хематология се е сдобило със 7764 биопродукта, които са дадени на над 10 000 болни от всичките лечебни заведения, които са имали нужда от биопродукти. 3932 души са излекуваните хирургични болни, а 59 са спасените малки деца. 

Според областния управител Мария Нейкова изграждането на кръвен център в Бургас вече е въпрос на време и церемонията по награждаването на заслужилите през следващата година по всяка вероятност ще се проведе в него. 

Въпрос към Димитър Николов: Не може ли ремонтът на пътя между Бургас и „Сарафово“ да изчака до есента?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments