Кой ще бъде следващият кмет на град Бургас?

7
4192
Община Бургас
Община Бургас. Снимка: Искра.бг

На 2 април предстоят поредните предсрочни парламентарни избори в България. На тях ще определим кои да бъдат 240-те депутати в 49-ото Народно събрание. Но мнозина са на мнение, че редовно правителство отново няма да бъде съставено. Затова е напълно възможно през лятото да има още едни предсрочни парламентарни избори, а още по-вероятно е през октомври да се проведе вот 2 в 1 – местен и национален.

Дори и да бъде съставен редовен кабинет след изборите на 2 април, местен вот със сигурност ще се проведе през октомври. По всяка вероятност той ще бъде в края на месеца. Въпреки че дотогава има много време и е възможно да има още един или два пъти национални избори, някои вече подготвят своите кандидатури за кмет на Бургас и кампанията си.

От Искра.бг проведохме разговори с различни хора, за да проучим кои граждански организации, политически партии и независими кандидати имат намерение да се впуснат в битката за кметския пост в морския град. Информацията на този етап не е официална. Някои от хората ни дадоха сигурни данни кои ще се кандидатите на определени организации, при други се касае по-скоро за предположения.

Ако изборите бяха днес кои щяха да участват в тях?

Оказва се, че на местния вот през октомври 2023 година ще има голяма изненада и тя е свързана с Валери Лазаров, който по всяка вероятност ще бъде кандидат за нов градоначалник на Бургас от Гражданско обединение „Бургазлии“. Самото Гражданско обединение „Бургазлии“ е силно мотивирано и има шансове да влезе в местния парламент не с един, а с няколко общински съветници. А Лазаров е познат на гражданското общество в морския град, но не и с политически амбиции. Досега не е бил кандидат за общински съветник, кмет или народен представител.

Валери Лазаров е политически необвързан и неопетнен, интелигентен, семеен с две деца. Самият той споделя, че сега е дошъл неговият момент и вярва в хората, от които е обграден. Според тези, с които разговаряхме и които са наясно с дейността на Гражданско обединение „Бургазлии“, именно Валери Лазаров е най-подходящ за кандидат за кмет между тях на този етап.

Той е взимал участие и в немалко родолюбиви инициативи, като неговото име се свързва и с битката за опазването на честността на вота в Турция. Валери Лазаров беше сред 400-те човека, които на последните парламентарни избори заминаха за южната ни съседка, за да не позволят да бъде нарушено законодателството при гласуването. Лазаров беше в турския град Адана.

Валери Лазаров
Валери Лазаров. Снимка: Личен архив

Кой е Валери Лазаров ще разкажем в следващи статии. Но много хора го определят като евентуалната голяма изненада на местните избори в Бургас през октомври 2023 година.

Свързахме се директно с „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, но те ни отговориха, че до вота има много време и на този етап не са мислили все още дали ще участват в него. Ако дойде моментът, тогава ще бъде оповестено дали и кой ще бъде техният кандидат за кмет. Зададохме им въпроса дали имат някой конкретно предвид. От ОЗБГ отговориха, че е рано да се каже. Имат нещо предвид, но засега няма нищо сигурно и ще се говори по въпроса, когато настъпи подходящият момент.

Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/
Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/

Разговаряхме с хората и за новото сдружение БУРГ. Те са единодушни, че най-вероятният им кандидат за кмет на Бургас би бил Живко Табаков.

Живко Табаков
Живко Табаков. Снимка: Facebook

Направихме проучване и за политическите партии, като ги подреждаме в статията по азбучен ред заедно с техните евентуални номинации за градоначалник на морския град. Фигурите, които част от бургазлии мислят, че ще бъдат излъчени. „БСП за България“ ще издигне по всяка вероятност Станимир Баев.

Станимир Баев
Станимир Баев. Снимка: Facebook

От своя страна „Български възход“ ще се впусне в битката за кметския пост със Стоян Грозев.

Стоян Грозев
Стоян Грозев. Снимка: Facebook

Според мнозина ВМРО вече е на практика политически труп и изобщо няма да участва с номинация за кмет в местните избори през октомври 2023 година. Освен това те нямат и подходящ кандидат в Бургас, затова по-скоро биха търсили някаква коалиция и да подкрепят нечия друга номинация. Искра.бг припомня, че партията се отказа и от националния вот на 2 април.

ПП „Възраждане“ най-вероятно ще издигне за кмет на Бургас Тодор Ангелов.

Тодор Ангелов
Тодор Ангелов. Снимка: Facebook

Очаква се ГЕРБ-ДПС-СДС да номинират Жечо Станков.

Жечо Станков
Жечо Станков. Снимка: Facebook

„Да, България“ е много вероятно да издигнат Димитър Найденов за поста на градоначалник на морския град.

Димитър Найденов
Димитър Найденов. Снимка: Facebook

„Има такъв народ“ от своя страна почти със сигурност ще номинират Тодор Иванов.

Тодор Иванов
Тодор Иванов. Снимка: Facebook

НФСБ или отново ще издигнат вечния кандидат за кмет на Бургас Бойко Миразчийски, или изобщо няма да участват в изборите, защото и те са определяни от хората като политически труп.

Д-р Бойко Миразчийски
Д-р Бойко Миразчийски. Снимка: УМБАЛ-Бургас

„Продължаваме промяната“ и „Средна европейска класа“ са на последно място по азбучен ред. Все още не е ясно дали двете политически формации ще се явят заедно на местните избори през октомври 2023 година. Безспорният фаворит на „Средна европейска класа“ /СЕК/ е Константин Бачийски. На този етап „Продължаваме промяната“ също нямат по-подходящ кандидат.

Константин Бачийски
Константин Бачийски

Има няколко личности, които вероятно ще се явят като независими кандидати. Според мнозина сегашният кмет на Бургас Димитър Николов ще участва в местния вот по този начин, след като от ГЕРБ обявиха, че повече няма да го издигнат. Така се очаква най-големият конкурент на Димитър Николов за нов мандат да бъде Жечо Станков, като всички, с които разговаряхме, са на мнение, че ако Николов участва в изборите, без значение дали от ГЕРБ-ДПС-СДС, или като независим, то той ще ги спечели отново. Ако не се кандидатира, тогава гражданите са на мнение, че следващият кмет ще бъде Жечо Станков.

Димитър Николов
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

Другият човек, който се спряга, че може да бъде кандидат за кмет, е областният управител Мария Нейкова. Тя също може да участва в изборите като независим кандидат. От кого ще бъде подкрепена в сянка все още не може да се каже, но хората са на мнение, че нейните резултати биха били изключително слаби.

Мария Нейкова
Мария Нейкова. Снимка: Искра.бг

Говори се също така, че има вероятност като независим кандидат на изборите през октомври да се яви и небезивестният създател на „Средна европейска класа“ г-н Георги Манев, познат на обществото като г-н Манев. Той е излязъл временно от политиката, но бургазлии предричат, че ще се завърне на бял кон като кандидат за кмет на Бургас през октомври 2023 година.

Георги Манев
Георги Манев

Информацията в тази статия е от различни хора, с които разговаряхме и именно те посочиха организациите, партиите и независимите кандидати. Напълно възможно е да има и други структури или хора, които да се явят като кандидати или да излъчат кандидати за кмет, но това ще се разбере на по-късен етап.

Абониране
Известие от
guest

7 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
ало
ало
1 година по-рано

Манев – божееееее , да си пие хапчетата и да не се бута да става кмет.

Фъси
Фъси
1 година по-рано

Простите бургазлии пак ще гласиват за Николов 🙁 🙁

Шеф
Шеф
1 година по-рано

Валери е точен шеф и дано да стане кмет.

Николов е продажен зад..@
Николов е продажен зад..@
1 година по-рано

Този Димитър Николов е долен корумпиран,нагъл тип, ще е чудесно да се разкара

Валс
Валс
1 година по-рано

Не познавам никой лично и не гледам вече бг тв така че ми е безразлично,

Мис
Мис
9 месеци по-рано
Reply to  Валс

Че ти кой си да ги познаваш лично? 😂 Такава причина за отказ да се гладува не бях чувала!

Валс
Валс
1 година по-рано

Няма да гласувам за никой така както и за парламента,защо сами да се сетят