Кой е виновен за унищожените дюни край Албена и изместването на река Батова?

0
272
Пясъчни дюни
Пясъчни дюни. Снимка: wikimedia commons

Над 800 метра пясъчни дюни край курорта „Албена“ са унищожени. Съвсем умишлено е изместено и устието на река Батова, вливаща се във водите на Черно море. За случилото се съобщава свидетел в сигнал до „БНТ“.

От години Теодор Петков посещава плаж „Батовски“. Един ден, разхождайки се по него, установява, че устието на самата река е разширено. Наоколо той вижда следи от багер. От думите на очевидеца става ясно, че в защитената местност е било посегнато и на дюните.

Петков казва, че проблемът идва от желанието „да прокопаят устието и да влиза в морето тази река“, а за целта са използвали машина, с която да се свърши работата.

От ръководството на „Албена“ са опровергали казаното от Теодор, заявявайки в позицията си, че изместването на устието е естествен процес, а разливането на реката по плажа причинява щети – брегът е подкопан, водата е отнела над 6 000 квадратни метра от плажа, унищожила е и част от дюните. 

Теодор Петков не вярва на това становище, тъй като вследствие на лошото време, уточнява той, реката се е била затворила, но отворът е бил повторно направен

Мъжът, като редовен посетител там, има наблюдения и твърди, че на мястото на старото устие сега има нов плаж, който преди не е съществувал.

„Това не се е случвало досега никога. Само този сезон е това. Най-вероятно целта им е да си увеличат плажната ивица“, допуска той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments