Коронавирус: Протестиращи в Украйна атакуваха автобуси, превозващи евакуирани лица от Китай

0
78
Протест
Снимка: Pixabay

Десетки протестиращи в украински град нападнаха автобуси, превозващи евакуирани от огнището на коронавируса Китай, съобщи BBC.

Евакуираните са транспортирани в болницата в Нови Санжари, в централната област Полтава, където ще бъдат държани под карантина в продължение на 14 дни.

Президентът Володимир Зеленски призова протестиращите да проявят съпричастност.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че напрежението е дошло от фалшив имейл, за който се твърди, че е  изпратен от здравното министерство, където се казва че някои евакуирани са заразени с вируса. В момента измамата се разследва.

В Украйна няма потвърдени случаи на новия коронавирус, който пламна миналата година в китайската провинция Хубей.

За да покаже солидарност с евакуираните, министърът на здравеопазването на Украйна Зоряна Скалецка заяви, че ще се подложи под карантина заедно с тях, като ръководи министерството си по Skype.

„Надявам се, че моето присъствие там ще успокои хората в Нови Санжари, както и вълението в останалата част от страната“, написа тя в публикация във Facebook (на украински език).

Какво се случи в Нови Санжари?

В четвъртък 45 украинци и 27 чуждестранни граждани излетяха от Ухан в Китай, епицентър на смъртоносната епидемия в посока Харков в източна Украйна. По-късно автобуси ги откараха до болницата в Нови Санжари, където бяха посрещнати от демонстранти с огньове и хвърляне на камъни.

След напрегнати сблъсъци, полицията и националната охрана успяваха да отблокират пътя към сградата, в която евакуираните ще прекарат 14 дни.

Министерството на здравеопазването на страната заяви, че никой от пътниците не е болен.

Украински дипломати обясниха още, че трима украинци и жител на Казахстан са останали в Китай, тъй като са съобщили, че имат треска.

Премиерът Олексий Хончарук, здравният министър Зоряна Скалецка и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков отпътуваха за града, за да опитат да успокоят напрежението. На кадри, публикувани от местни медии, Аваков беше видян да казва на протестиращите:

„Не говорим за заразени хора, а за здрави хора.“

След това един човек отговори: „Засега.“

Какво каза президентът Володимир Зеленски?

В изявление президентът Володимир Зеленски призова украинците да проявят състрадание и да се въздържат от протести.

„Повечето от пътниците са хора под 30 години. Те са почти като деца за много от нас“.

„Има обаче още една опасност, която бих искал да спомена. Опасността да забравим, че всички сме хора и всички сме украинци. Всеки от нас – включително и тези, които се озоваха в Ухан по време на епидемията.“

До този момент има данни за повече от 76 000 случая на заболяването, наречено Covid-19, като 2247 от случаите са с летален изход.

По-голямата част от случаите на заразени и починали хора са регистрирани в  Китай.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments