Коронавирус: Как европейците се подготвят за Коледа и Нова година

0
203
Ограничителни мерки около пряазниците.
Снимка: Пиксабей

От месеци ограниченията поради коронавируса диктуват къде милиони европейци могат да пътуват и кого могат да видят, когато стигнат там, пише “BBC”Така че с наближаването на Коледа правителствата трябва да вземат тежки решения дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период. Ето разбивка на обявеното до момента:

  • Италия: Предупреждения за празниците

Много италианци се отправят към ски пистите през Коледа и Нова година, но премиерът Джузепе Конте направи предупреждение срещу тези традиционни почивки. Той беше категоричен:

“Не можем да си го позволим.”

Това означава, че популярните ски курорти в Алпите и Доломитите вероятно ще загубят милиарди евро приходи покрай празничните дни. Конте се стреми към европейски консенсус относно затварянето на ски курортите и по други мерки.

“Мисля, че това е европейски проблем”, каза Конте пред телевизия La7 и добави:

“Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат (вируса) у дома.”

Ски курортите във Франция също ще останат затворени, а лидерът в германската провинция Бавария подкрепя временното затваряне, но австрийските туристически власти смятат, че могат да предложат безопасни почивки, след като ограниченията бъдат облекчени на 7 декември и те не одобряват италианския план. Швейцарските курорти вече са отворени.

В момента Италия регистрира най-много смъртни случаи от края на март и премиерът каза на италианците да очакват “по-трезва Коледа, без коледна вечер, прегръдки и целувки”.

Много италиански региони са частично блокирани и пътуването между тях е ограничено. Тези мерки ще останат в сила до 3 декември, но според докладите спешното постановление може да доведе до облекчаване на правилата след тази дата.

Точните подробности за постановлението все още се обсъждат от министрите. Любимият италиански коледен пазар обаче вече е забранен. Но не всичко е лоша новина: Конте успокои децата, че Babbo Natale (Дядо Коледа) определено ще гостува при тях, тъй като е освободен от глобалните ограничения за пътуване. Фу.

  • Франция: Ограниченията за пътуване бяха премахнати за периода около Коледа

След седмици на национално заключване, президентът Еманюел Макрон проговори за ограничения, които ще започнат да се облекчават от 28 ноември. Но по-голямата част от мерките за блокиране ще останат в сила до непосредствено преди празничната почивка на 15 декември.

Магазините, театрите и кината ще отворят отново навреме за Коледа и хората ще могат да посещават семействата си през празничния период. В телевизионно обръщение френският президент Макрон заяви:

“Ще можем да пътуваме без разрешение, включително между отделните региони.”

Заслужава да се отбележи, че Франция е под втора национална блокировка от края на октомври. Но на 15 декември това ще бъде заменено от национален комендантски час от 21:00 до 07:00. Полицейският час обаче няма да се прилага в навечерието на Коледа и Нова година.

Ресторантите и училищата няма да отворят отново поне до 20 януари и това зависи от ежедневните случаи, които трябва да паднат под 5000. Баровете, кафенетата и нощните клубове са затворени за неопределено време. Религиозните служби ще бъдат безплатни от 28 ноември с ограничение от 30 души.

Решението да се пазят изключително популярните френски ски курорти е огромно разочарование, тъй като местните кметове се оплакват от месеците работа, които са в сезона. Макрон каза, че те могат да отворят отново през януари „при благоприятни условия“, но повтори настояването на италианския премиер за европейско споразумение.

  • Германия: Ограничение за социални събирания

Проектът за насоки, съгласуван от лидерите на 16 държави в Германия, има за цел да ограничи социалните събирания по Коледа и трябва да бъде официализиран след видеоконференция с Ангела Меркел по-късно в сряда. От 1 декември две домакинства и максимум петима души ще могат да се срещнат. Децата на възраст под 14 години не са включени в тези ограничения. Обаче може да има временно облекчаване на правилото с до 10 души на едно място, които могат да се срещнат между 23 декември и 1 януари. Лимитът за две домакинства също може да бъде увеличен.  Планът призовава за дискусии „с религиозни общности относно мерки за намаляване на контактите в религиозните служби“.

Германската „лампа за заключване“ ще продължи до 20 декември. Баровете, ресторантите и местата за забавление са затворени, но училищата и магазините са отворени. Очаква се това да бъде удължено през празничния период.

Повечето големи коледни пазари вече са отменени, но някои местни излагат планове да продължат в намален мащаб. Що се отнася до Нова година, фойерверките са отменени, докато пускането им на улицата вероятно ще бъде обезкуражено.

  • Испания: Тераси и ограничени събирания

Испанското правителство планира „различен“ празничен период с ограничение от шест души, на които е разрешено да се събират на партита, се казва в доклади на управляващите. Препоръчва се социалните събирания в навечерието на Коледа да се провеждат на тераси на ресторанти или други открити места.

Испанските семейства също традиционно празнуват празника на Трите крале с парад вечерта на 5 януари, като предстои правителството да препоръча честванията да не се провеждатПланът също така препоръчва проветряване на вътрешните пространства и поддържане на социално дистанциране, когато е необходимо. Но по-общо казано, здравният министър Салвадор Ила заяви, че „нищо не е бетон“. Той беше категоричен:

“Трябва да намерим консенсус относно коледните ограничения. Когато бъде решено какво да се прави, ще обявим мерките.”

Правителството на Каталуния се надява на разрешение за събиране на до 10 души за Коледа. Говорител на региона заяви:

“Ще вземем собствени решения.”

Докато са в Мадрид, служителите искат от правителството да одобри програма за масово тестване в аптеките в навечерието на Коледа, за да позволи на хората да се срещнат безопасно през празничния период.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments