Колко вода трябва да има в сиренето?

0
93
Сирене
Снимка: МЗХГ

Министерството на земеделието и храните (МЗХГ) подготвя изменения, свързани с имитиращите продукти. Все още не е уточнено как ще бъде контролиран процесът.

От „Активни потребители“ направиха проучване колко вода има в сиренето, което се предлага на пазара, през август. В сигнал до ресорното министерство те настояха продуктите с високо съдържание на вода да бъдат обявени за имитиращи. По думите на експерта в „Активни потребители“ д-р Сергей Иванов само една марка сирене е с под 54 процента водно съдържание, тя се оказа и с немлечни мазнини. 10 марки са с над 60%, а 16 са с повече от 70% водно съдържание.

Припомняме, че според БДС в бялото саламурено сирене трябва да има до 54 на сто водно съдържание.

Експертът Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите коментира в ефира на „бТВ“, че по консистенцията си личи кое сирене не е истинско и при натиск то прилича на гъба.

От МЗХГ коментираха, че за първи път ще има промяна, свързана със сухото вещество в сиренето. Д-р Димитър Димитров поясни:

„Една от големите промени е, че ще се регламентира сухото вещество в сиренето, не точно водата, а сухото, маслеността на сухото вещество. Досега имаше изискване само имитиращ продукт да се посочва като такъв на опаковката. Сега, ако влязат в сила новите правила, и един продукт има претенции да е със сирене – ще пише, че е със сирене, ако няма и е с имитиращ продукт, ще трябва да се посочи, че е с имитиращ.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments