Кога ще бъде прекратена порочната практика с виртуалните овце и кози?

0
97
Овце и кози
Овце и кози. Снимка: Pixabay

Над 120 000 са овцете и козите фантоми, които се ползват с цел да бъдат заграбени повече субсидии за пасищата за реалните животни, каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев пред „Монитор“. 

Според него притежателите на тези въображаеми животни имат само ушни марки, но на практика са регистрирали несъществуващ добитък. Целта е повече от ясна – фермерите получават по-лесно право на ползване на общинските мери, а оттам – съответното финансово подпомагане.

Инвентаризация в тази връзка е била правена от БАБХ преди време, пояснява Караколев. Тогава се е оказало, че близо 70-80 хиляди от регистрираните животни са били недействителни. Очаква се скоро подобен мониторинг да бъде отново извършен, за да се изясни реалната картина на нещата.

Порочните схеми стават възможни поради простата причина, че когато се раздават пасищата, общинските власти не осъществяват контрол, който да констатира кой с колко кози и овце разполага. Кметовете не се интересуват дори от броя на животновъдните обекти в региона, уточни специалистът и посочи, че за да се избегне тази дезинформираност „поискахме законови промени“.

Те предвиждат във всяко селище у нас да има посочени конкретни цифри и данни, поставени на видно място, благодарение на които „хората ще могат взаимно да се контролират, защото официалният контрол невинаги се случва“. Разминаването между бройката на декларираните животни и реалността в момента по никакъв начин не може да бъде хванато от държавната система.

Потърпевши от това разминаване, твърди специалистът пред „БНР“, са малките и средни фермери, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 километра и се стига до парадокса „до 10 декара да се дават на една овца“. Това откъм печалба е равно на почти милион лева за съответния бенефициент, тъй като субсидията варира между 30 и 50 лева на декар.

Как работи цялата схема? С пари, разбира се. Плащат се солидни „почерпки“ на лицето, разпределящо имотите и вероятно то е „някой служител на въпросната общинска администрация“, разказва Караколев.

Животновъдите смятат, че проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства и за всяко разминаване да се извършва теренна проверка. Единствено така ще се прекрати съществуването на този корумпиран кръг от измами.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments