Кога имаме право на наследствена пенсия?

0
720
Пари
Снимка: Pixabay

Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите. Изключение от правилото са случаите на пенсии за гражданска или социална инвалидност, такива при старост, както и персоналните пенсионни подпомагания. 

До навършване на пълнолетие има законно основание децата да получават полагаемото им се компенсиране, а в случай, че са учащи – помощта се дава за срока на обучението им, но не по-късно от 26-годишна възраст. Възможно е финансирането да продължи и след това, ако учат и са се инвалидизирали.

Ако детето е останало сирак, наследствената пенсия се определя от сумирането на пенсиите на починалите. Обратният вариант също е възможен – родителите биха могли да взимат пенсия от своите наследници при положение, че са навършили нужните години и не получават лично подпомагане от такъв характер.

Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му или преди нея, ако е неработоспособен.

Майката и бащата на лицата, загинали в изпълнение на наборна военна служба в мисии или операции извън България, могат да получават пенсия за военна инвалидност, без значение на какви години са. В същото положение са и родителите на курсантите от военните учебни заведения, които са починали по време на и във връзка с обучението след навършване на 18 години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments