Кое затруднява решенията на проблемите в Студентски град в София?

0
190
Общежитие
Снимка: Фирма за топлоизолация и хидроизолация на европейско ниво Енерджи Хаус ЕООД, Фейсбук

Проблемите в Студентски град в София са повече от ясни и видими от доста отдавна. Те са свързани с лошото състояние на улиците, осветлението, липсата на достатъчно паркоместа, както и кухня в повечето общежития. Това заяви пред „БНР“ Мартина Георгиева от сдружението „Студенти в действие“, което създаде споделено пространство за учене „StudyHub“.

Намеренията за развитието на района са били доста различни, когато е започнало неговото изграждане. Специфичното на статута е неговата особеност, тъй като в Студентски има и държавни университети, но и частни сгради и имоти. 

Финансите на общежитията открай време са крайно недостатъчни, за да може с тях да се обособят и поддържат читални, каза председателят на студентския съвет към СУ „Св. Кл. Охридски“ Антонио Стоичков.

Резултатите от проведена анкета сочат, че учащите са посочили като съществена липсата на пералня и кухня. Предвидено е закупуването на оборудване и мебели, което ще се осъществи със средства от студентския съвет.

Искрен Арабаджиев, заместник-кмет на района поясни:

„От 15 милиона приходи от данъци за инфраструктура в район „Студентски“ – улици и тротоари, от Столичната община се връщат едва 230 хиляди лева. Други 300 хиляди са за конкретни обекти.“

Държавна собственост е близо 60-70% от площта в квартала, 10-20% е частна и общинска – отново 10-20 на сто

Има и проект за първия кампус (затворен комплекс с поддържани зони и алеи), но се изчаква финансирането, което е нужно за него, пояни Арабаджиев. От друга страна липсата на общински терени пък възпрепятства обособяването на паркинг.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments