Коалиционните партньори се разбраха за кворума

0
76
Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Управляващите ще осигурят кворум в пленарната зала, реши коалиционният съвет. До заседанието се стигна след като БСП реши да напусне парламента, пише БНР.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че няма да има проблем със събирането на кворум.

„С кворума няма да има проблем! Ние ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме. Имаме управленска програма, имаме подписано споразумение и то трябва да бъде завършено успешно!“, обяви Сидеров след заседанието.

„Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента не е решение“, посочи още той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.

„Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет“, добави още Каракачанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че осигуряването на кворум в парламента ще се отрази на участието на депутати в международни форуми и формати, но това ще бъде направено, за да се придвижат законопроекти занапред, обясни той.

„Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания.“

Цветанов коментира и решението на БСП да напусне пленарната зала на парламента така: „Самата БСП, по начина, по който прави своята политика, те се дистанцират от реалния парламентаризъм. Те се дистанцират от това действително да участват активно в законодателната дейност, в осъществяването на парламентарен контрол, което е една от основните парламентарни възможности на опозицията да контролира изпълнителната власт. След като и от този си вариант те се отказват…“.

Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС, посочи Цветанов.

На днешното заседание са обсъждани отново приоритетите на управляващата коалиция – пенсии и доходи и вероятно през следващата година отново ще има 10% увеличение на бюджетните заплати.

Вчера след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани на среща коалиционните партньори, припомнят от БНР. Позицията на социалистите да напуснат пленарна зала засега остава непроменена, въпреки внесеното в парламента от управляващите искане за законови промени, с които се очаква връщането на досегашния режим за преференциалното гласуване и нов избор на ЦИК. БСП настоява да бъдат изпълнени и другите ѝ искания за Изборния кодекс.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments