КНСБ: България все така заема първите места в ЕС по разлика в доходите

0
74
Монети
Снимка: Pixabay

България продължава да е на водещо място в Европейския съюз (ЕС) с 8 пъти разлика в доходите между най-богатите и най-бедните, при малко над 5 пъти средно за съюза, съобщават от „БНР“. Това стана ясно от данни от проучване, проведено от Експертите от Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), което бе изложено днес.

Основните фактори, които водят до неравенството, са повишената почасова и самостоятелна заетост, както и по-малкото работещи, които членуват в синдикати, сочи статистиката.

Любослав Костов, който е икономически експерт в КНСБ, подчерта, че различието и промяната в трудовите отношения са особено актуален въпрос по време на пандемията от COVID-19 и технологичния процес

Костов акцентира, че 10% спад на договарянето води до 1% ръст на неравенството, доколкото при нарастване с 10% на самостоятелната заетост, повишаването на неравенството е с 2%. Финансистът конкретизира:

„В 20-22% от измерението на неравенствата в европейски, глобален мащаб, включително в България, може да се обясни именно с обема на хората, които членуват в синдикати.“

По-скромно заплащане получават голяма част от хората, наети да работят на граждански договори или такива с определен срок. Причина за това без съмнение е по-ниският шанс за колективна договорка между служители и ръководители, убеден е специалистът.

Той цитира данни, от които става ясно, че 1% от най-богатото население в света, притежава над двойно повече богатство спрямо останалите 7 милиарда души.

Доклад на „Оксфам“ показва, че докато подобно изобилие радва тези единици хора, половината от останалите човешки обитатели на планетата живеят, или по-скоро преживят, с по-малко от 5 долара и половина.

Тоест, заключи експертът, ако искате да станете един от най-заможните хора, трябва в продължение на 2 хиляди години да пестите по 50 хиляди долара на ден.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments