Кметовете настояват Планът за възстановяване да бъде внесен в ЕК до 30 април

0
97
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Архив

От Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ настояват в своя позиция Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в Европейската комисия в срок, тоест до 30 април. От организацията са категорични, че текстовете, които все още предизвикват дискусия на национално ниво, могат да бъдат коригирани в рамките на преговорите с Брюксел.

От НСОРБ подчертават, че Планът за възстановяване е една голяма възможност, която страната не бива да изпуска. Ако той бъде внесен в Европейската комисия в срок, още в рамките на настоящата 2021 година България ще може да получи 13% от общата сума, с която страната ни ще може да разполага през следващите години.

От Сдружението оценяват като положителни и настояват да останат в плана няколко конкретни проекта. Единият е структурирането на интегрирана Програма за енергийна ефективност на сградния фонд, както и за модернизация на уличното осветление, предаде „24 часа“. Освен това НСОРБ настоява въпросната програма да бъде удължена още от 2019 година. Те подчертават, че мерките за енергийна ефективност са част от Зелената сделка и ще доведат и до намаляване на вредните емисии в атмосферата.

От НСОРБ не разглеждат мерките за енергийна ефективност като саниране, а като много дейности, които ще подобрят енергийния клас на сградите. От организацията подготвят меморандум, който трябва да бъде подписан с браншовите структури в строителството.

От НСОРБ категорично подкрепят и програмата за изграждане на водоснабдителни и канализационни системи. Те настояват тя да бъде разширена и да обхване агломерациите между 2000 и 5000 е.ж.

Подкрепят и отпуснатия ресурс за дигитализация на общинските архиви. Това ще улесни проверките за гражданското състояние на населението и е важна стъпка за преминаване към електронно административно обслужване на населението.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments