Кметът на Лондон: Градската пожарна е преживяла най-натоварения си ден след Втората световна война

0
10
Пожарна
Пожарна. Снимка: Pixabay

Пожарната служба в Лондон имаше най-натоварения ден от Втората световна война насам, като се справи с няколко пожара при рекордно високи температури във вторник. Това заяви кметът на Лондон Садик Хан, цитирани от „BBC“.

Столицата беше една от 15-те области в Обединеното кралство, които обявиха голям инцидент. Пожарите избухнаха в ден, в който беше регистрирана рекордна температура от 40,3 градуса по Целзий в Конингсби, Линкълншир. 

Прогнозата е все още за топло, но по-хладно време в сряда, но има предупреждения за гръмотевични бури. Метеорологичната служба издаде предупреждение за жълт код за проливни дъждове и гръмотевични бури, които могат да доведат до смущения в източна и югоизточна Англия този следобед. Времето също продължава да влияе върху транспорта – пътниците се съветват да пътуват само ако е необходимо.

Network Rail съобщи в сряда, че няма директни влакове между Лондон и Шотландия поради повреда на въздушните електрически линии на главната линия на Западното крайбрежие.

Хан съобщи, че Лондонската пожарна бригада (LFB) е получила 2600 обаждания, докато се справя с множество горски пожари в столицата.  В Уенингтън, източен Лондон, 100 пожарникари се справиха с пожар, който унищожи няколко къщи.

LFB издаде, че два реда къщи с тераси, четири други къщи, 12 конюшни и пет коли са били унищожени от пламъците, докато един пожарникар на мястото го описва като „абсолютен ад“.

Драматични кадри от сцената показаха дим, извиващ се от редица сгради, някои със срутени покриви, и големи щети на околните земи. Говорейки пред програмата Today на BBC Radio 4, Хан коментира, че е имало повече от дузина пожари по едно и също време. Той каза:

„Вчера беше най-натовареният ден за противопожарната служба в Лондон след Втората световна война.

И още:

„Обикновено получаваме 350 обаждания на ден, в натоварен ден можем да получим до 500 обаждания. Вчера противопожарната служба имаше повече от 2600 обаждания на ден.“

Кметът посъветва лондончани да не правят барбекюта в паркове или частни градини поради опасения относно риска от запалване на тревата.  Той добави:

„Тревата е като сено, което означава, че е по-лесно да се запали и след като се запали, се разпространява невероятно бързо като горски пожари, както виждате във филмите или както виждате в Калифорния.“

Помощник-комисарят на LFB Джонатан Смит изтъкна, че бригадата се е справила с 15 големи пожара, заедно с голям брой горски пожари и пожари в пасища. Старшият пожарникар допълни:

„Ще разследваме всички тези инциденти и ще се уверим, че ще получим пълна картина защо е възникнал пожарът. Но това, което можем да кажем с известна сигурност е, че топлината и сухите условия, които преживяхме през последната седмица, създадоха перфектния сценарий за тези бързо разпространяващи се пожари в пасища и гори, а скоростта на тези пожари беше особено важна предизвикателство, с което трябва да се справим.

На други места в Обединеното кралство редица домове бяха унищожени от пожар в Норфолк, докато големи инциденти бяха обявени и на места, включително Лестършър, Хертфордшир, Съфолк, Линкълншир и Йоркшир.

„Къщата ми е напълно изчезнала“

Тим Сток алармирал пожарната, когато видял пламъци близо до дома си в Уенингтън.  Сток, чиято къща е унищожена, разказа пред „BBC Radio 5 Live“, че той и синът му са забелязали огъня в градината на съседа му, но въпреки усилията им с маркуч и лейка, не са успели да спрат разпространението му. Той изрази категоричност:

„Смятам, че около 15-20 къщи може да са изчезнали или необитаеми.“ 

„Къщата ми е напълно изчезнала, както и тази на съседа и още три-четири къщи покрай нея.“

Марк Хардингам, председател на Националния съвет на началниците на пожарната (NFCC), описа „разтегнатите“ противопожарни служби в Обединеното кралство, които се справят с „безпрецедентно ниво на горски пожари“. Той коментира пред BBC News:

„Работя в противопожарната служба повече от 30 години и вчера беше почти най-натовареното, което някога съм виждал в пожарната и спасителната служба през това време.

И още:

„Изображенията, които видяхме вчера, ми напомнят за това, което видях в Калифорния, Австралия и Южна Европа през последните години, а не толкова в Обединеното кралство.“

Фил Гариган, който ръководи групата за национална устойчивост на NFCC, е на мнение, че Обединеното кралство трябва да обмисли какво оборудване има за борба с горските пожари. Той заяви:

„Повечето европейски страни, където имат значителни горски пожари, разполагат със самолети или хеликоптери, които биха били използвани за събиране или разпределяне на вода в районите, където се развива пожарът.

„Обединеното кралство разчита на трети страни, за да осигурят тази възможност, и докато гледаме към бъдещето, това със сигурност е нещо, което правителството на Обединеното кралство и противопожарните спасителни служби трябва да обмислят.“

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго поради климатичните промени, причинени от човека, и това горещо и сухо време вероятно ще разпали горски пожари. 

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.

Главният учен от Метеорологичната служба проф. Стивън Белчър каза, че температурите във вторник са били поразителни поради големия рекорден марж и обширната област на Обединеното кралство, която е подложена на тежки температури.В изявление за BBC News той каза, че Обединеното кралство трябва да се адаптира към високите температури. Но „агресивното намаляване на емисиите“ би намалило много рязко честотата на екстремните температури.

Това идва, когато демонстранти на Just Stop Oil се изкачиха по знаците на магистрала M25, близо до Кобъм, Съри, при екстремни температури в Обединеното кралство. Highways England предупреди, че има закъснения от над час.

Високите температури доведоха до прекъсване на редица обществени услуги във вторник.

Мириам Дикин, временен заместник-изпълнителен директор на NHS Providers, издаде, че горещата вълна е принудила болниците да намалят планираните операции, докато говорител на службата за линейка в Източна Англия каза, че службата е получила над средното ниво на обаждания и очаква да види въздействието на заболяване, свързано с горещината през уикенда. 

Около 8000 имота в Йоркшир, Линкълншър и североизточна Англия останаха без електричество, след като екстремните температури доведоха до прегряване на оборудването. Известно е също, че най-малко девет души са загинали от събота, докато са плували в езера и реки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments