Климатични промени: Австралия обещава да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г

0
8
Климатични промени
Снимка: Pixabay

Австралия, един от най-критикуваните замърсители в света, обеща, че до 2050 г. ще успее да постигне нулево количество на своите нетни въглеродни емисии. Премиерът Скот Морисън даде дълго отлаганото обещание, след усилени дискусии с депутатите от правителството на страната, които до момента не бяга съгласни с идеята, пише „BBC“.

Лидерът заяви, че Австралия има план за намаляване на вредните емисии, но засега той не включва планове за елиминиране на огромния сектор на изкопаемите горива. Той обясни още, че страната няма да си определи амбициозни цели в областта на климата за 2030 г., както се очаква да направят останалите нации, които ще присъстват на глобалната среща на върха COP26, насрочена за следващия месец.

Както е известно, държавите вече се ангажираха да ограничат повишаването на температурите до 1,5 градуса до 2050 г., като с този ход се надяват да възпрепятстват най-лошите последици от климатичните промени. Това изисква намаляване на количеството вредни емисии с 45% до 2030 г. и постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., твърдят учените. Над 100 нации са поели ангажимент за въглеродна неутралност.

Австралия отдавна се бави с действията си в областта на климата, което я поставя в прави обект на все по-остри противоречия със стратегическите й съюзници, включително САЩ и Обединеното кралство. Необходимо е тя да предприеме спешни действия, тъй като е една от най-замърсените страни на глава от населението и водещ световен доставчик на въглища и природен газ.

Какво обеща Австралия?

Морисън заяви, че през следващите 20 години ще бъдат инвестирани над 20 млрд. австралийски долара в „технологии с ниски емисии“. Те включват специални техники за улавяне на въглерода в почвата, намаляване на разходите за слънчева енергия и разработване на по-екологични индустрии. Въпреки това Австралия ще продължи да използва много природен газ, поне в краткосрочен план. Една от най-сериозните критики, отправени към правителството, е, че страната не е изготвила план за ограничаване на използването на изкопаеми горива.

Искаме нашите тежки индустрии, като например минната, да останат действащи, да бъдат конкурентоспособни и да се адаптират към промените, така че да останат жизнеспособни, докато световното търсене го позволява.“, сподели Морисън. Той заяви, че това ще спомогне за поддържането на селските общности, което беше сред ключовите изисквания от страна на някои депутати при поемането на ангажимента за нулево нетно потребление.

Ангажиментът на Австралия за 2030 г. ще включва намаляване на емисиите с 26% спрямо 2005 г. Понастоящем се очаква намаление от порядъка на 30-35%, заяви правителството.

Подробности за „шегата“

Обещанието на Австралия за 2050 г. беше широко приветствано. Въпреки това то стана обект и на яростни критики за това, че не е предоставило повече подробности. Австралийският мозъчен тръст за климата заяви, че това е „шега, която не предвижда значително намаляване на емисиите през това десетилетие„.

Мнозина заявиха, че правителството е твърде бавно в действията по отношение на климата, въпреки че реагира бързо и адекватно на природни бедствия като горски пожари, наводнения и суша.

Планът на Австралия е със здравината на мокра хартиена торба.“, коментира  Джо Фонтейн, експерт по противопожарна екология в университета „Мърдок“.

Думата „план“ не представлява наистина план, независимо колко пъти я използвате.„, заяви лидерът на опозицията Антъни Албанезе.

Какво означава постигане на нулеви нетни емисии?

Това на практика означава да не се увеличава количеството на парниковите газове в атмосферата. Постига се чрез комбинация от максимално намаляване на вредните емисии – главно чрез намаляване на газове като въглероден диоксид (CO2), които се отделят при използването на изкопаеми горива, и така наречените компенсаторни мерки, като засаждане на дървета и технологии за улавяне на въглерод.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments