Климатични активисти блокираха ключови булеварди в Берлин

0
7
Лозунг от протест за климата.
Протест за климата. Снимка: Пиксабей

„Абсолютна лудост е да се залепите за пътя със суперлепило“, признава Лина Шинкоете пред „Асошиейтед прес“. И все пак 19-годишното момиче наскоро попадна в затвора точно за това, в знак на протест срещу статуквото, което тя определя като провал на германското правителство да предприеме действия срещу изменението на климата.

Шинкоете е част от група, наречена „Uprising of the Last Generation“, която твърди, че на света му остават само няколко години, за да обърне колелото и да избегне катастрофални нива на глобално затопляне. Подобно мислещи активисти на други места в Европа прекъснаха големи спортни събития като Тур дьо Франс и Гран При на Формула 1 в Силвърстоун през последните седмици, докато други се залепиха за рамката на картина в Кралската академия на изкуствата в Лондон във вторник. Но групата на Шинкоете се е насочила основно към обикновените пътуващи в градове като Берлин, които във всеки един ден това лято може да се окажат в дългочасово забавяне, причинено от шепа активисти, залепили се за асфалта.

Действията им предизвикаха възмущение и заплахи от обезпокоени шофьори. Таблоидните медии и някои политици ги обвиняват, че сеят хаос и вредят на обикновените хора, които просто се опитват да си вършат работата. Някои ги определиха като опасни радикали. Шинкоете е на мнение, че ескалацията в тактиката е оправдана. Пред „Асошиейтед прес“ тя се обоснова:

„Ако искахме хората да ни харесват, тогава бихме направили нещо друго, но опитахме всичко останало. Помолихме мило. Демонстрирахме спокойно.”

Тя си спомня, че се е присъединила към протестите в петък за бъдещето, водени от шведската активистка Грета Тунберг, които видяха стотици хиляди ученици по целия свят да пропуснат училище и да се митингуват за по-добър свят.

„Наистина се надявах нещо да се промени, че политиците ще реагират и най-накрая ще вземат нас и науката за изменението на климата сериозно“, сподели тя и е категорична:

„Но ние все още се насочваме към свят, който е с 3 до 4 градуса по Целзий (5,4 до 7,2 по Фаренхайт) по-топъл.“

Такова покачване на глобалните температури е повече от два пъти по-високо от ограничението от 1,5 градуса по Целзий, за което страните се споразумяха в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на емисиите на парникови газове, експертите са съгласни, че целта все още е далеч от постигането.

Учените са съгласни, че светът няма време за губене в намаляване на емисиите, но се опитаха да противодействат на „обречеността“, като твърдят, че светът не се насочва към един-единствен ръб на скала, а към дълъг, стръмен склон с няколко стръмни падове.

„Всяка десета от градуса има значение“, коментира Рикарда Винкелман, учен от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата близо до Берлин. Тя посочи:

„Ако наистина започнем да действаме сега и намалим глобалните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., шансовете са, че можем да ограничим някои от най-сериозните въздействия върху климата.“

Подобни съобщения се губят при много от попадналите в блокадите. На два протеста, станали свидетели от „Асошиейтед прес“ през юни и юли, няколко шофьори на камиони излязоха от кабините си, за да ругаят активистите. Единият издърпа физически двама протестиращи от пътя. Други шофьори, някои от които не бяха засегнати от блокадата, също ругаеха активистите. Няколко изразиха подкрепа за каузата за климата, но поставиха под въпрос начина, по който са проведени протестите.

„Те трябва да намерят различен начин да изразят това, отколкото да блокират други хора“, каза един шофьор на път за работа, който се казваше само като Стефан.

Кметът на Берлин нарече уличните блокади „престъпления“, докато висшият служител по сигурността на града настоява прокурорите и съдилищата да издават бързи присъди. Досега нито едно дело не е стигнало до съд. Все пак Шинкоете вярва, че няма друг избор, освен да продължи. Тя е категорична:

„Трябва да генерираме търкания, мирни търкания, така че да има честен дебат и да можем да действаме по съответния начин.“

Това мнение беше повторено от Ернст Хоерман, пенсиониран железопътен инженер и дядо на осем деца, който редовно пътува до Берлин от Бавария, за да участва в протестите. Докато полицай се опитваше да го отлепи от пътя с помощта на олио, той заяви:

„По принцип трябва да причиняваме неудобство, докато не боли.“

Подобни протести доведоха до седмици затвор във Великобритания, където правителството поиска съдебни разпореждания за превантивно спиране на пътните блокади от групата Insulate Britain.

72-годишният Хьорман коментира, че не се страхува от глоби или от перспективата за затвор. Той допълни:

„Не в сравнение със страха, който изпитвам за децата си.“

Last Generation наскоро се опита да насочи вниманието към плановете на Германия за сондиране за нефт и газ в Северно море. Въпреки че има най-амбициозната климатична цел от всяка голяма индустриализирана нация, лявоцентристкото правителство на Германия се бори като други европейски страни да замени вноса на руска енергия и да избегне болезнения недостиг на гориво през следващите години.

Шинкоете казва, че броят на хората, участващи в действията на групата, е нараснал от 30 на 200 за шест месеца и твърди, че блокадите следват традицията на гражданско неподчинение, наблюдавана по време на движението за граждански права в САЩ и борбата за избирателни права на жените.

„Това, което правим, е незаконно“, каза тя. „В същото време е законно.“

Мануел Остерман, високопоставен член на един от германските полицейски синдикати, обвини групата в извършване на престъпления, представяйки себе си като жертви. В Twitter той написа следното:

„Където тръгне процесът на радикализация, екстремизмът не е далече.“

Членовете на Last Generation се опитаха да противодействат на това, цитирайки генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който по-рано тази година каза, че „наистина опасните радикали са страните, които увеличават производството на изкопаеми горива“. Шинкоете заключи:

„Ще продължа, докато правителството не затвори мен и другите активисти за техните мирни протести или не се подчини на исканията ни.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments