Класика в чиния: Пълнени чушки с кайма и ориз с бял сос

Вкусът на детството, който не остарява

0
1622
Пълнени чушки с бял сос
Пълнени чушки с бял сос. Снимка: Искра.бг

Пълнените чушки с кайма и ориз са от онези български ястия, които събират цялото семейство около масата. Рецептата се предава от баба на внучка, от майка на дъщеря – но никога не губи своя чар. Днес ви предлагаме една изпитана класика, поднесена с деликатен бял сос, който придава на ястието още повече мекота и плътност.

Необходими продукти (за 6 порции):

ads

За чушките:

8-10 зелени или червени чушки (почистени от семките)
500 г кайма (смес или телешка)
1 ч.ч. ориз
1 глава лук (ситно нарязана)
2 с.л. доматено пюре
1 морков (по желание, настърган)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
Сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. олио

За белия сос:

2 с.л. брашно
2 с.л. масло
400 мл прясно мляко
1 яйце
Сол и щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

Плънката:

  1. Запържете лука и моркова в сгорещеното олио, добавете каймата и бъркайте, докато стане на трохи.
  2. Прибавете ориза, червения пипер и доматеното пюре. Разбъркайте добре.
  3. Подправете със сол, черен пипер и чубрица. Налейте около половин чаша вода и оставете сместа да покъкри 5-6 минути.
  4. Оставете плънката леко да изстине, след което напълнете с нея чушките.

Готвене:

  1. Подредете чушките в дълбока тенджера или тава. Долейте вода, колкото да ги покрие до половината.
  2. По желание може да добавите още 1-2 с.л. доматено пюре във водата.
  3. Варете под капак на умерен огън около 40 минути, или печете в предварително загрята фурна на 180°C за около час.

Белият сос:

  1. В малка тенджерка разтопете маслото и добавете брашното. Запържете леко до златисто.
  2. Налейте млякото на тънка струя при постоянно бъркане, за да не стане на бучки.
  3. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прибавете разбитото яйце на тънка струя при непрекъснато бъркане.
  4. Посолете и овкусете с индийско орехче.

Сервиране:

Поднесете чушките топли, залети с обилен бял сос. Добавете стръкче магданоз за свежест. Ястието се комбинира прекрасно с домашен хляб и кисело мляко.

Съвет от кухнята: Ако ви остане плънка, не я изхвърляйте – можете да я използвате като гарнитура или да напълните още няколко чушки за следващия ден.

Присъединете се към нашия Телеграм

Хрупкави тиквички с кашкавал: Най-вкусната лятна рецепта без месо

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments