Хрупкави тиквички с кашкавал: Най-вкусната лятна рецепта без месо

Хрупкави, златисти и неустоими – тези тиквички ще ви станат любимото ястие през юни и юли

0
1548
Тиквички с кашкавал
Тиквички с кашкавал. Снимка: Искра.бг

Лятото е сезонът, в който градините се пълнят с пресни тиквички – зеленчуци, които често остават встрани от прожекторите. Но с правилната рецепта, те могат да се превърнат в истинска звезда на масата. Представяме ви хрупкави тиквички с кашкавал – семпло ястие, което носи аромата на слънце и домашен уют. Перфектни за предястие, гарнитура или дори като самостоятелна вечеря, тези тиквички се приготвят лесно и оставят траен вкус.

Необходими продукти:

ads

2 средни тиквички
100 г кашкавал (по ваш избор – жълт, по-плътен тип е за предпочитане)
2 яйца
4 с.л. брашно
5 с.л. галета
Сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. чесън на прах (по желание)
1 ч.л. сух риган или босилек
Олио за пържене или зехтин за печене

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на тиквичките – Измийте добре тиквичките и ги нарежете на тънки кръгчета (около 5 мм). Посолете ги леко и ги оставете в гевгир за 15 минути да се отцедят от излишната вода. Подсушете с кухненска хартия.
  2. Паниране – класически трик – Настържете кашкавала на ситно. В три отделни чинии сложете:

– Брашното (смесено с малко сол и подправки)
– Разбитите яйца
– Смес от галета и настъргания кашкавал

3. Овалване – Вземете всяко кръгче тиквичка, минете го първо през брашното, след това през яйцето и накрая оваляйте добре в сместа с кашкавал и галета.

4. Термична обработка – За по-здравословен вариант, подредете тиквичките върху хартия за печене, напръскайте със зехтин и печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 20–25 минути, докато станат златисти и хрупкави.

За по-класически вкус, изпържете тиквичките в сгорещено олио до златиста коричка, като ги поставяте върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.

Идеи за сервиране:

Поднесете тиквичките с чеснов сос, млечен дип с копър или просто с кисело мляко. Ако искате нещо по-ароматно, опитайте с лъжичка домашен песто сос или балсамов редукция.

Съвет от кухнята:

За максимална хрупкавост, използвайте галета тип „панко“ или предварително запечена галета. Ако не обичате пържено, изпробвайте и вариант с горещ въздух във фритюрник – резултатът е впечатляващо добър.

Тази рецепта е поредното доказателство, че с малко фантазия и качествени продукти можем да превърнем обикновените тиквички в гурме удоволствие. Споделете я с приятели, поднесете я на семейството или просто си я пригответе в късния следобед с чаша студено вино – няма да съжалявате.

Присъединете се към нашия Телеграм

Напукани какаови сладки: Меки отвътре, хрупкави отвън

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments