Китайският президент ще се срещне с Путин в Москва следващата седмица

0
19
Китайският президент Си Дзинпин.
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Фейсбук

Следващата седмица президентът на Китай Си Дзинпин ще пътува до Москва, за да проведе разговори с руския президент Владимир Путин, съобщиха официални лица. Според информация от Кремъл ще бъде обсъдено „всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество“, предава „BBC“.

Визитата идва, след като Пекин, съюзник на Русия, анонсира предложения за прекратяване на войната в Украйна, които Западът прие хладно. Същевременно западните държави предупредиха Пекин да не доставя оръжие на Москва.

Това ще бъде първото посещение на президента Си в Русия, откакто руските войски нахлуха в Украйна. Той трябва да обядва с Путин в понеделник, а във вторник двамата ще проведат разговори.

Говорител на външното министерство каза, че Китай ще поддържа „обективна и справедлива позиция“ по отношение на войната в Украйна и ще „играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир“. Фактът, че китайският лидер ще посети страната, е сигнал за силната подкрепа на Пекин за Москва. В това няма нищо изненадващо: Путин и Дзинпин споделят сходен светоглед, и двамата приемат идеята за многополюсен свят.

Миналата година двамата лидери обявиха, че партньорството им няма граници. Това обаче не е абсолютно вярно. Досега Китай не е доставял на Русия помощ, с която да й помогне да спечели войната в Украйна, въпреки че САЩ твърдят, че страната го обмисля. Що се отнася до декларираното партньорство между Москва и Пекин, Русия – с икономика, която е 1/10 от китайската – се озовава все повече в ролята на младши партньор.

Предложенията на Китай включват мирни преговори и зачитане на националния суверенитет. Но в документа от 12 точки не се казва конкретно, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна. Междувременно през февруари украинският президент Володимир Зеленски обяви, че иска да се срещне с китайския държавен глава:

„Наистина искам да вярвам, че Китай няма да доставя оръжия на Русия.“

Някои американски медии съобщиха, че китайският президент и Зеленски ще разговарят по телефона след посещението на китайския лидер в Москва, но това не е потвърдено. Киев усилено настоява за някакъв вид ангажимент. Украйна смята, че президентът Си Дзинпин прави посещението, за да изпрати сигнал на света, че Русия има съюзници.

САЩ искат украинският и китайският президент да поддържат контакт. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че би било „много хубаво, ако двамата разговарят“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments