Китайски творец държи устата си затворена в знак на протест срещу цензурата по време на пандемията

0
98
Брат Нът
Кадър: YouTube

В знак на протест срещу цензурата по време на пандемията от COVID-19 китайският творец, познат като Брат Нът, държа устата си затворена в продължение на 30 дни, използвайки метални закопчалки, ръкавици, тиксо и други предмети, предава Ройтерс. 


По време на проекта #shutupfor30days – #мълчиза30дни, той запуши устата си и с опаковъчно тиксо с текст “404”, което е грешката, която се изписва, когато дадена страница в интернет не може да бъде достъпена – препратка към често срещан проблем в Китай заради онлайн цензурата на деликатни теми в страната

„Ако ме питате как един художник трябва да превъзмогне несправедливо отношение, като насилие или цензура, първата ми реакция би била: продължавайте борбата с изкуство.“

39-годишният художник си е изградил репутация на социално ангажиран творец в страна, в която правото на несъгласие често бива ограничено, а цензурата – силно засилена от управлението на президента Си Дзинпин.

Китай се изправи пред остра критика заради пандемията от коронавирус, която се зароди в края на миналата година в Ухан, след като правителството не съумя да реагира своевременно на ранното предупреждението на починал от вируса лекар, който бе порицан от полицията за „разпространение на слухове“. Въпросният доктор Ли Уениланг се превърна в символ на заразата в Китай, след като впоследствие почина от респираторното заболяване.

„Понякога имам чувството, че работата ми е подобна на тази на неправителствена организация или журналист, опитвайки се да повиша информираността около наболели социални проблеми и да направя първите стъпките към решението им“, обяви дългокосият художник по време на интервю в кафене в творческия квартал на Шанхай M50.

Предишните проекти на Брат Нът включват почистването въздуха на Пекин с прахосмукачка на батерии и създаването на твърда тухла от частиците събрани от замърсен въздух. През 2018 той покани хеви метъл група да свири в село, замърсено с тежки метали, призовавайки местните екологични власти да разследват замърсяването.

За да отстои интересите на инвеститори, загубили своите средства във финансова измама, Брат Нът организира щафета с факла, наречена „Good Luck Beijing“, което на китайски звучи сходно на „Олимпиадата в Пекин“. Впоследствие той бе задържан от полицията за 10 дни.

Заплахите и заканите на полицията са нещо обичайно, споделя той, като добавя, че не се страхува, но въпреки това призова истинското му име да не бъде публикувано. Брат Нът признава, че по време на проекта си от изминалия месец за запазване на мълчание, понякога си е говорил сам, докато се храни. 

“Трябва да даваме воля на изкуството навсякъде и по всеки повод. То е като цветя, поникващи от пукнатините на скалите и ни позволява да танцуваме и в най-тежките времена”, смята той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments