Китайски град опозори жители заради пижами – след това поискаха извинение от порицаните

0
141
Нощници
Илюстративна снимка, Pixabay

Властите в Сучжоу са се извинили заради „засрамващи“ китайския град жители. Става въпрос за хора, които носят пижами на публично място, пише „BBC“. Правителствени служители от населеното място в провинция Анхуй са разпространили снимки на 7 души, които са се разхождали по нощно облекло. Те окачествиха действията им като „нецивилизовано поведение“.

Гражданите са били уловени по пижами от камери за наблюдение. Онлайн „позорът“ им включваше още имената, личните карти и друга информация за тях.

През последните години в Китай се забелязва огромен ръст на наблюдението. До края на тази година се очаквали нови 400 милиона камери за видеонаблюдение, а преди 24 месеца в страната са разполагали със 170 милиона. Повечето от тях са свързани с изкуствен интелект и така успявали да разпознаят точно кого снимат.

От управителното бюро на Сучжоу са публикували снимките вчера. Оттам твърдят, че участват в национален конкурс за „цивилизован град“, а на жителите е забранено да носят пижами на публично място.

Сред другите „лоши поведения“, които са изложени в интернет пространството са „лежането на пейка по нецивилизован начин“ и „раздаването на рекламни листовки“.

Разпространението на снимките по пижами обаче е предизвикало и сериозен гняв в мрежата. Някои са изразили мнение, че няма нищо нередно в носенето на нощно облекло извън дома, а други са твърдели, че официалните лица са нарушили личния живот и данните на въпросните жители.

По-късно държавните служители се „извиниха искрено“.

„Искахме да сложим край на нецивилизованото поведение, но разбира се, трябва да защитим личния живот на жителите“, добавиха те.

Обявиха още, че занапред ще размазват снимките.

Този подход не е нов за Сучжоу. Миналата година управата е поискала от гражданите да предоставят снимки на „нецивилизовано поведение“. Предложили са да плащат по 10 юана (1,45 долара) за успешни сигнали.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments