Китайската асоциация за месо призовава износителите да дезинфекцират пратките, за да предотвратят COVID-19

0
81
Сурово месо на витрина.
Месо. Снимка: Пиксабей

Китайските вносители и преработватели на месо призоваха износителите в страни с огнища на COVID-19 да засилят проверките на пратките, преди да бъдат изпратени на най-големия световен пазар, съобщиха от водещата индустриална група в страната, цитирани от “Агенция Ройтерс”. Във вторник Гао Гуан, говорител на Китайската асоциация за месо, заяви:

“Тази година Китай внася голямо количество месо и многократно е откривал вируси върху опаковките на студените верижни продукти, въпреки че в страната се прави сериозна дезинфекция.”

“Би трябвало по-добре да се справим с това (контрол на вирусите) при месото, което се изнася, и да извършим дезинфекция в производствените предприятия, тъй като разходите ще бъдат по-ниски и ефективността по-висока“, добави Гао.

Китай засили дезинфекцията и тестовете за вируси върху замразени храни, след като откри коронавирус върху вносни продукти и опаковки. Мерките повишиха разходите, нарушиха търговията и раздразниха големите износители.

Полуофициалният орган на индустрията в страната предложи износителите в засегнатите от COVID-19 страни да дезинфекцират външната опаковка на продуктите и вътрешната страна на контейнерите, преди да запечатат продуктите за износ, се казва в изявление, публикувано в официалния акаунт във WeChat на асоциацията.

Инициативата беше предложена за “гарантиране на безопасността на внесените храни със студена верига и повишаване на доверието на потребителите във вносни продукти със студена верига“, се казва в изявлението.

Предложението дойде, след като някои големи износители, включително JBS в Бразилия, започнаха да предприемат мерки, включително обширна дезинфекция на продукти и места за съхранение, за да снабдят Китай с безопасни продукти, каза Гао.

Съобщените случаи показват, че контактът с опаковки, замърсени с коронавирус, може да доведе до човешка инфекция, заяви китайската асоциация. Световната здравна организация заяви, че рискът от заразяване с COVID-19 от замразени храни е нисък. Китайските власти потвърдиха твърдението, но обобщиха, че все пак съществува риск. Гао каза още:

“Вирусът е нов. Все още трупаме опит в борбата си срещу него.”

И добави:

“Трябва да се съберем и да обсъдим как да използваме най-научния, ефективен и евтин начин за осигуряване на общественото здраве и едновременно добрата търговия.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments