Китай ваксинира учениците, за да контролира нарастването на случаите на COVID

0
4
Ученици, Азия.
Снимка: Пиксабей

Китайските власти са насочени към ваксинирането на ученици в имунизационната кампания на страната, след като регистрира най-големия си скок на случаи със заразени с коронавирус от месеци насам, съобщава “BBC”.

Правителството съобщи за 71 нови случая в сряда – най-високият дневен брой от януари. Затова страната разширява кампанията за ваксинация за непълнолетни на възраст от 12 до 17 години, за да се опита да се пребори с разпространението на силно заразния вариант на Делта. Последните случаи вече са се разпространили в поне 16 провинции и общини. Не е ясно колко жители в Китай са напълно ваксинирани, въпреки че властите казват, че досега са приложени над 1,6 милиарда дози.

Китайското министерство на образованието поиска от местните власти да приложат програма, насочена към ваксиниране на ученици. Няколко провинции вече прилагат дози на учениците, но натискът се прави, за да се постигне целта на правителството да бъдат ваксинирани 80 до 85% от цялото население до края на годината.

Местните медии обаче посочиха съмнения дали настоящите превантивни мерки за борба с вируса все още работят. Цитирани експерти заявиха, че огнището е под контрол, но са необходими повече усилия, за да се „запушат вратичките“ в контрола на вируса, наред с ваксинациите и социалното дистанциране.

Последното огнище започна в Нанджинг в източната част на провинция Дзянсу, преди да се разпространи до туристическата дестинация Джандзяджие в централната провинция Хунан. Оттам туристите пренасят вируса в поне дузина градове, включително големи центрове като Пекин и Чунцин.

Град Янджоу, който също е в Дзянсу и има население над 4,5 милиона души, е поставено под ограничения, след като са открити 40 случая. Смята се, че 64-годишна жена, която е пътувала от Нанджинг до Янджоу и е посетила популярни салони за игра на карти, е отговорна за скока на случаите с COVID в града. В момента тя е разследвана от полицията за скриване на маршрута ѝ от властите.

Властите в Ухан също започнаха да тестват цялото население от 11 милиона души, след като бяха открити няколко случая. Градът беше хвърлен в светлината на прожекторите, след като коронавирусът се появи там за първи път през 2019 г.

Хазартният център в Макао също тества всички 600 000 жители, след като градът регистрира четири нови случая на коронавирус. Местните медии съобщават, че някои от хората, които са дали положителен тест, са били напълно ваксинирани, което води до онлайн дискусия за заплахата от пробивни инфекции и дали е необходима бустер имунизация.

Длъжностни лица казват, че ваксините продължават да бъдат ефективни срещу всички вариантите досега и могат да предпазят хората от тежки симптоми и хоспитализации, според “The ​​Global Times”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments