Китай твърди, че нивата на радиация са нормални в района на АЕЦ „Тайшан“

0
48
Ядрена централа
Снимка: Pixabay

Властите в Китай съобщиха, че нивата на радиация в района на електроцентралата „Тайшан“ в югоизточната провинция Гуандун остават нормални, след публикации в медиите за предполагаема авария в един от реакторите на съоръжението. Френската компания „EDF“, един от собствениците на проекта, обяви вчера, че разследва твърденията, разпространени в медиите, според които в централата са изтекли необичайно високи нива на радиоактивен газ.

Екипът на „CNN“ съобщи, че компанията за ядрени технологии „Framatome“, която е част от „EDF“, е проектирала реакторите на обекта и неотдавна е предупредила за „непосредствена радиоактивна заплаха“ заради натрупване на инертните отровни газове криптон и ксенон.

Жао Лиджиян, говорител на външното министерство на Китай, потвърди по време на медиен брифинг, че работният процес в централата е в пълно съответствие с всички изисквания и норми за безопасност и до момента няма никакви индикации за опасни явления в близост до нея.

Междувременно представител на компанията „EDF“ заяви че предполагаемият проблем в централата вероятно е свързан с горивните пръти, доставени от „Framatome“.

Проектът „Тайшан“, завършен през 2019 г., се състои от два реактора с френски дизайн и се намира на около 200 км от Хонконг. По-рано днес главният администратор на Хонконг Кари Лам обясни пред репортери, че местната Обсерватория, както и Отделът за водоснабдяване следят редовно нивата на радиация и досега не са открили нищо притеснително. Ли Нинг, китайски ядрен учен, който понастоящем работи в САЩ, заяви, че опасностите, свързани с предполагаемата авария в „Тайшан“ са „преувеличени“.

Предвид факта, че атомните електроцентрали, след като бъдат построени и пуснати в експлоатация, подлежат на много строг контрол, а в районите около тях се забранява развиването на други индустрии, нивата на радиацията там често могат да бъдат по-ниски от регистрираните в миналото количества.“, твърди Нинг.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments