Китай твърди, че е извършил успешен тест на прехващач на антибалистични ракети

0
81
Изстрелване на ракета.
Снимка: Пиксабей

Според Министерството на отбраната на Китай снощи е бил проведен успешен тест на прехващач на антибалистични ракети. Става дума за наземна ракета със среден обсег на действие, тествана в границите на страната, съобщиха от ведомството в кратко изявление, като добавиха, че тестът е имал отбранителен характер и не е бил насочен срещу никоя държава.

Антибалистичните ракетни системи имат за цел да предпазят страната от потенциални атаки, като използват снаряди за прехващане на пристигащи ракети, включително междуконтинентални балистични ракети (МБР). Някои анализатори оприличават действието им на стрелба по куршум с друг куршум.

Според държавния таблоид „Global Times“ това е шестото изпитание на наземна антибалистична ракета в Китай. Страната провежда такива тестове от 2010 г. насам, като обикновено ги провежда на всеки няколко години. Преди вчерашния ден страната за последен път е извършвала тест на антибалистична ракета през февруари 2021 г. Тестът на антибалистичната ракетна система се проведе на фона на нарастващото напрежение в региона, като неотдавна Северна Корея извърши серия от ракетни изпитания, включително балистични ракети с малък обсег и предполагаема междуконтинентална балистична ракета.

Южнокорейски и американски високопоставени служители предупредиха, че подновената активност на севернокорейския ядрен полигон предполага, че страната може да извърши ядрен опит във всеки ден от 2017 г. насам. Южнокорейският президент Юн Сук-Йол, който встъпи в длъжност през май, обеща да заеме по-твърда позиция по отношение на Северна Корея  и намекна, че ще се опита да инсталира втора система за противоракетната отбрана.

През 2016 г., когато Южна Корея обяви, че ще разположи на своята територия изградената от САЩ система за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), това предизвика едногодишна дипломатическа вражда с Китай, който тогава изрази опасения, че системата за противоракетна отбрана ще застраши националната му сигурност. Системата THAAD е предназначена за сваляне на малки, средни и междинни балистични ракети и се използва от американската армия за защита на места като Гуам и Хаваите.

По-рано през май Китай разкритикува САЩ за разполагането на балистични ракети със среден обсег в Азиатско-тихоокеанския регион, като заяви, че това оказва „сериозно отрицателно въздействие“ върху международния контрол на въоръженията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments