Китай спира публикуването на данни за младежката безработица, тъй като икономиката се задъхва

0
44
Жени в Китай.
Жени в Китай. Снимка: Пиксабей

Китай спря да оповестява данни за младежката безработица, които някои смятаха за ключов показател за забавянето на икономиката на страната, предава „BBC“. Решението се дължи на промените във втората по големина икономика в света и нейното общество, заяви говорител на правителството.

През юни процентът на безработните лица на възраст между 16 и 24 години в градските райони на Китай достигна рекордно високи стойности от над 20 %. Във вторник централната банка на страната също намали цената на заемите в опит да подпомогне стимулирането на растежа.

Официалните данни, публикувани във вторник, показват, че общото ниво на безработица в Китай се е повишило до 5,3% през юли. В същото време правителството заяви, че временно ще преустанови публикуването на данни за безработицата сред младите хора, но не посочи график за спирането. Говорител на Националното статистическо бюро изтъкна, че методът за изчисляване на безработицата сред младите хора трябва да бъде преразгледан. На пресконференция в Пекин Фу Линхуей подчерта:

„Икономиката и обществото непрекъснато се развиват и променят. Статистическата работа се нуждае от непрекъснато подобряване.“

Фу намекна, че нарастването на броя на студентите на възраст между 16 и 24 години е повлияло на данните за безработицата, но Китай никога не е броила за безработни тези, които учат.

Китай започна да публикува данни за младежката безработица през 2018 г. Понастоящем обаче страната не публикува данни за статуса на заетостта на младите хора в селските райони.

Спирането на публикуването на данни за младежката безработица веднага започна да се налага в китайската социална медийна платформа Weibo. Ето какво коментира един потребител:

„Закриването на устата и затварянето на очите – може ли това наистина да реши проблемите? При гъвкавата заетост, бавната заетост и независимата заетост работата само за един час означава, че не сте безработни. Не приемайте на сериозно статистическите данни на Статистическото бюро.“

„Щом не го обявявам, значи никой не е безработен“, се казва в друг пост. Съобщението беше направено в момент, когато икономическото възстановяване на страната след пандемията се забавя. В последния ход на властите за стимулиране на растежа Народната банка на Китай във вторник неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път в рамките на три месеца.

Миналата седмица Китай отчете рязък спад на износа, докато икономиката изпадна в дефлация, при която цените падат. В бележка до инвеститорите Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics казва:

„Съществува реален риск икономиката да изпадне в рецесия, ако скоро не бъде увеличена подкрепата на политиката.“

Друг проблем, който предизвиква сериозни опасения за китайската икономика, е засегнатият от кризата пазар на недвижими имоти. В понеделник най-големият частен строителен предприемач на недвижими имоти в Китай Country Garden предупреди, че може да загуби до 7,6 млрд. долара (6 млрд. паунда) за първите шест месеца на годината.

Бизнесът с недвижимите имоти в Китай беше разтърсен, когато през 2020 г. бяха въведени нови правила за контрол на сумата, която големите предприемачи могат да заемат. През следващата година китайският гигант в областта на недвижимите имоти Evergrande не изпълни огромните си дългове и миналия месец разкри обща загуба от 581,9 млрд. юана (81,1 млрд. долара; 62 млрд. паунда) за последните две години.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments