Китай: Отмяната на стратегията за нулево разпространение на COVID-19 дава жертви

0
24
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

Малко след като през декември Китай внезапно отмени строгите мерки, които бяха част от стратегията за нулево разпространение на COVID-19, се оказа, че страната не е била готова за масовия бум от новозаразени с вируса. Това доведе до хаос в страната. Болниците не успяваха да се справят с огромния брой хоспитализирани, крематориумите изгаряха трупове денонощно, а роднините на починали граждани бяха принудени да пренасят мъртвите си близки в складове поради липса на място за съхранение.

Китайските държавни медии твърдяха, че решението за възвръщане към нормален ритъм на живот се основава на „научен анализ и проницателни изчисления“ и „в никакъв случай не е импулсивно“. В действителност обаче управляващата Комунистическа партия на Китай пренебрегна многократните усилия на водещи медицински експерти, които бяха убедени, че плановете за възстановяване на дейността в много сектори трябва да се осъществят плавно. Вместо това повторното „отваряне“ на страната беше обявено внезапно в началото на зимата, когато вирусът се разпространява най-лесно.

Експерти твърдят, че тогава много възрастни хора не са били ваксинирани, в аптеките е липсвал ефикасен антивирусен препарат, а болниците не са разполагали с достатъчно консумативи или персонал, което е довело до стотици хиляди смъртни случаи. Всичко това е можело да бъде избегнато, показват данни от академични анализи, над 20 интервюта с настоящи и бивши служители на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, други експерти и правителствени съветници, както и вътрешни доклади и директиви, отразени от екип на “Associated Press”.

В продължение на две години Китай се отличаваше от другите нации именно със своите строги, но успешни мерки за борба с вируса, които спасиха живота на милиони хора, докато по същото време много други страни се бореха с тежките последици от пандемията.

С появата на силно инфекциозния щам на вируса, познат като „Омикрон“, обаче миналата година много от най-добрите китайски медицински експерти и длъжностни лица изразиха опасения, че стратегията за нулево разпространение на COVID-19 вече не е устойчиво решение. В края на 2021 г. китайските лидери започнаха да обсъждат как да отменят ограниченията. Още през март 2022 г. водещи медицински експерти представиха пред Държавния съвет, кабинета на Китай, подробни предложения за подготовка на постепенното отпадане на ограниченията. Дискусиите по темата бяха замразени след епидемията, която засегна Шанхай през същия месец и принуди китайския лидер Си Дзинпин да затвори града. Тогава строгата стратегия отново беше възприета като национална гордост, а репресиите на Пекин срещу инакомислието отказаха повечето видни учени да се изказват срещу партийната линия.

По времето, когато епидемията в Шанхай беше овладяна, в Китай оставаха броени месеци до 20-ия конгрес на партията – най-важната политическа среща в страната от десетилетие насам. Всичко това направи идеята за повторно отваряне да изглежда политически трудна. Ето защо страната продължи се придържа към строгите разпоредби. Недоволството на гражданите започна да се разгаря, като се стигна до демонстрации, бунтове във фабриките и затваряне на цели предприятия заради стачки. Тъй като напрежението и натискът от страна на недоволните граждани ескалираше, властите внезапно взеха решение да отстъпят, което позволи на вируса да обхване страната и да до доведе до смъртоносни последици.

Експертите смятат, че стотици хиляди, а може би и милиони хора са загинали по време на вълната от COVID-19 в Китай – много повече от официалните данни за по-малко от 90 000 души, но все пак сравнително по-ниска смъртност, отколкото в западните страни. Според анализите на Университета в Хонконг и оценките на учените обаче 200 000 до 300 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако страната е била по-добре ваксинирана и снабдена с по-голямо количество антивирусни препарати. Някои учени смятат, че е можело да бъдат спасени много повече животи и от гореспоменатите цифри.

„Това изобщо не беше разумно решение, що се касае до общественото здраве. Това беше абсолютно лош момент, а подготовката не беше извършена както следва,“, твърди служител в областта на здравеопазването в Китай, който се съгласи да говори при условие за анонимност.с

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments