Китай: Гигантските панди вече не са застрашени, но все още са уязвими

0
62
Гигантска панда.
Панда. Снимка: Пиксабей

Гигантските панди вече не са класифицирани като застрашен вид, но все още са уязвими, твърдят китайските власти, цитирани от “BBC”. Класификацията беше понижена, тъй като броят им в дивата природа достигна 1800.

Експерти казват, че страната е успяла да спаси своето емблематично животно чрез дългосрочните си усилия за опазване, включително разширяването на местообитанията. Китай смята пандите за национално богатство, но също така страната ги е дала назаем на други държави като дипломатически инструменти.

Последното надграждане на класификацията „отразява подобрените им условия на живот и усилията на Китай за поддържане на техните местообитания интегрирани“, каза на пресконференция Цуй Шухонг, ръководител на Министерството на екологията и околната среда, отдел „Природа и опазване на екологията“.

Новата класификация идва години, след като Международният съюз за опазване на природата (IUCN) вече е извадил животното от списъка на застрашените видове и го е прекръстил като “уязвимо” през 2016 г. По това време обаче китайски служители оспориха решението, заявявайки, че то може да заблуди хората да вярват, че усилията за опазване могат да бъдат облекчени.

Съобщението от китайското министерство на околната среда тази седмица за първи път променя статуса на животното в собствения списък на ведомството на застрашените видове, който използва подобни стандарти като базираната в Швейцария IUCN.

Потребителите на китайски социални медии бяха възхитени от новината, заявявайки, че това е „доказателство“, че усилията за опазване си заслужават. В платформата за микроблогиране Weibo един човек написа:

“Това е резултат от години упорит труд. Браво на всички природозащитници.”

Експертите твърдят, че успехът до голяма степен се дължи на усилията на Китай да пресъздаде и засели отново бамбукови гори. Бамбукът съставлява около 99% от диетата на пандите и без него е много вероятно да гладуват.

Зоологическите градини също се опитват да увеличат броя на пандите си чрез методи за разплод зад решетките.

Интересен факт: От 50-те години на миналия век Китай използва панди за създаване на политически приятелства по целия свят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments