Кацаров: Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

5
1319
Министър д-р Стойчо Кацаров
Министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Скрийншот от видео

Антигенните тестове са приравнени на PCR тестовете от 1 декември 2020 година. Затова ако даден пациент е преболедувал с антигенен тест и той е бил направен в болница или лаборатория, той ще може да си извади зелен сертификат. Това обясни пред „bTV“ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Където е направен тестът, там трябва сега да бъде издаден и сертификатът.

От 21 октомври в цялата страна влиза изискване на зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Такъв сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, при преболедуване или негативен PCR тест за 72 часа и антигенен – за 48 часа.

Кацаров определи ситуацията в страната като критична. Той каза, че гражданите са изправени огромно изпитание и хората все още не си дават сметка за мащаба на бедствието. Министърът подчерта, че вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тях около 1000 – 1500 души следващата седмица ще бъдат в болница. А от хората, които в момента са хоспитализирани, всеки седми умира, показва мрачната статистика.

По думите на Кацаров другата алтернатива за справяне с тежката ситуация е пълен локдаун. И ако мерките, които се въвеждат сега със зеления сертификат, не дадат резултат, то такъв ще бъде направен.

Кацаров подчерта, че зеленият сертификат е въведен вече в цяла Европа и той дава възможност да хората да работят и да общуват помежду си. Освен това друг важен факт е, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет срещу заболяването по цял свят. Самите мерки щели да важат дотогава докато се прецени, че те дават резултат. Ако не дават, ще се премине към следващата стъпка.

От думите му стана ясно още, че само сертифицираните лаборатории в страната издават сертификати. Ако въпросната лаборатория разкрие някъде пункт, тя отново може да издава сертификати, защото те влизат в системата. Затова е много важно тестовете да се правят в лаборатория, а да не си ги правиш сам вкъщи.

Кацаров обясни още, че ако се продължи с тенденцията да се настаняват в болница по 1000 души всеки ден, то до 10 дни капацитетът на лечебните заведения ще бъде изчерпан. И ситуацията в страната е точно такава каквато се описва, а именно- изключително тежка.

Абониране
Известие от
guest
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Валентина Христова
Валентина Христова
1 година по-рано

Хубаво е Кацаров да каже колко човека на ден умират от други болести, колко умират от не навременна мед. помощ и колко поради страх да отидат на лекар. Тази психоза, която създадоха увеличава броя на хората, които ще потърсят помощ от психолог или психиатър, ако не са лабилни или погребална агенция, ако са по-лабилна психика. За Кацаров и сие играта на думи явно им прави удоволствие: ваксината не е задължителна, Но ако искаш да работиш или учиш е НАЛОЖИТЕЛНА. Вируси е имало, има и ще има, ние не живеем в стерилна среда, а в симбиоза.

Ивелина
Ивелина
1 година по-рано

Така е по -лесно на управляващите. Лятото ,когато бяхме на по- малко от 1 м разстояние не се мислеше ,а сега ,когато летния сезон приключи пак всичко на ново. Защо ли? Защо да не оставят хората безработни и гласуващи. От ден на ден броя им става все повече . Има цел и се постига. Това на кратко е моето мнение.

Ивелина
Ивелина
1 година по-рано
Reply to  Ивелина

Гладуващи***

Димка
Димка
1 година по-рано

Медицинско ли е твърдението, че наличието на антитела не е доказателство за преболедуване и, съответно, достатъчно за издаване на сертификат?!?

Тихомира
Тихомира
1 година по-рано

Коя е болницата с 1000 настанени