Къщата на Георги Шагунов

0
161

Къщата на големия български композитор Георги Шагунов се намира в центъра на град Бургас. Тя е пред разпадане и ако не се вземат мерки да се реставрира възможно най-скоро, то може и да няма какво да се реставрира след известно време.

Преди около 4 години Община Бургас отправя искане до Министерство на културата да й прехвърли къщата безвъзмездно. От Министерството откликват и къщата става владение на Общината. Идеята е сградата да се превърне в Музей на музиката.

Четири години по-късно постройката продължава да тъне в разруха, а Община Бургас не е реставрирала обекта, който е с предварителна категория за сведение, тоест в режим на изчакване е сградата да бъде обявена официално за паметник на културата.

От името на организацията бе отправено и запитване по ЗДОИ до Община Бургас, което съдържа 5 въпроса:

1. Готов ли е технически инвестиционен проект за реставрация и адаптация, тъй като обявеният срок от 30 дни е минал?
2. Ако отговорът на въпрос 1 е „Да“, обществото ще бъде ли запознато с проекта?
3. Внесен ли е проектът за реставрация на къщата на Георги Шагунов в Паметници на културата. Ако „Да“ – кога се очаква отговорът? Ако „Не“ – каква е причината и кога ще бъде внесен?
4. Какви са сроковете оттук нататък и има ли реален срок, в който тази реставрация по къщата на Георги Шагунов ще бъде завършена?
5. Кога за последно е извършен експертен оглед за състоянието на обекта, има ли нужда от укрепването му и ако „Да“ извършено ли е такова или планира ли се?

Бисер Русимов от ОЗБГ беше поканен в студиото на “Дарик радио”, за да говори по казуса с къщата на Георги Шагунов. Композиторът е и почетен гражданин на град Бургас.

Бисер Русимов и водещата Дияна Бедросян
Бисер Русимов и водещата Дияна Бедросян
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments