Каракачанов: Европа се държи като Съветския съюз

0
179
Красимир Каракачанов. Снимка: скрийншот БНТ
Снимка: скрийншот БНТ

На фона на вътрешни и външни конфликти, Европа „се държи по същия начин както Съветския съюз“ и измисля проблеми, с които се отвлича вниманието, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в петък сутрин пред БНТ.

„Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е това, което се опитваше Съветския съюз да изнася като идеология и революция през 20-те и 30-те години: един свят, който ще бъде подчинен на пролетариата, интернационален, в който няма да има националности, национални граници и религии. Ако направите съпоставка е едно към едно. Крайният либерализъм, проповядван от част от чиновниците в Брюксел, е същият този марксистки интернационализъм“, каза той.

Според Каракачанов вместо да се занимава с важни проблеми като бежанската криза, Европа обръщала повече внимание на преименуването на коледните базари на зимни и на анкети за пола на децата. Целта била „световно господство на една несъстоятелна идеология като глобалния либерализъм„.

Миналата година британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия. „За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време„, заяви тогава главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Сравнението на ЕС със СССР е неразумно и обидно, коментира тогава председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

С неприемливи забележки само си губим времето. Съветският дух е още жив, както показа нападението в Солсбъри. Най-малко този дух може да се открие в Брюксел„, коментира Туск. „С проявата на уважение очакваме същото и от другата страна. В СССР имаше затвори, лагери, стени и граници, насилие над гражданите и съседите. ЕС е за свобода, човешки права, напредък и мир, живот без страх, за демокрация и плурализъм, без вътрешни граници и стени„, посочи Доналд Туск.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments