Министър Вълчев: Не подкрепям проповядването на джендър-идеологията

0
39
Министър на образованието и науката Красимир Вълчев
Снимка: Министерство на образованието и науката

Просветното министерство е готово да поиска от Европейската комисия (EK) премахване на въпрос в анкетата, в която български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си, съобщи министър Красимир Вълчев. Въпросникът е част от платформата на ЕК за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в това число и у нас. Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“, пише БНР.

Към момента анкетата е попълнена в над 900 български училища, посочи министър Вълчев.

„В никакъв случай целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със социален пол, но дори и да е така, не мисля, че по някакъв начин рискуваме с това да индоктринираме децата или да проповядваме в системата трети пол“, каза той.

„Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър-идеологията. Не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение. Честно казано, аз не съм усетил такова обществено напрежение“, добави министър Вълчев.

Образователното министерство обеща да финансира всички училища които решат да закупят електронни дневници при условие, че задължително е включен модул за комуникация с родителите. Според министър Вълчев това ще е полезно за затвърждаване на доверието между родители и училище и същевременно ще облекчи учителите.

До средата на тази година навсякъде ще има изградени защитени мрежи, които да гарантират безопасност на децата в интернет и да разнообразят работата в училище, допълни министърът, предават от Министерството на образованието (МОН). Нов стандарт за физическата среда в училище ще регламентира не само оборудването на кабинетите с технологии, но и промяна на пространствата. Министър Вълчев смята, че това ще даде свобода часовете да се провеждат по по-интересен начин.

В помощ на учители и ученици ще бъде и бъдещата платформа за обмяна на иновативни практики и видео уроци, създадени от учители и други специалисти.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от