Караджов след оставката си: Това, което е представено като основен проблем, е лъжа

0
25
Гроздан Караджов
Гроздан Караджов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

„Това, което Ви беше представено вчера, като основен проблем, че съм поискал допълнителни 3,9 милиарда лева допълнително от бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания. Ще ви прочета стенограмата от Министерски съвет. Никой не е давал условие за даване на допълнителни средства.“

Това каза на брифинг пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на „Има такъв народ“ /ИТН/.

„В сряда следобед излязох от МС с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваря допълнителна дупка в бюджета. Това, за което информирах колегите за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, от планираното през декември. Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната“, категоричен е министърът. Той продължи:

„Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е не залагането на средства за АМ „Хемус“ и скоростния Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури. За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите. Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужасно състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да преместим толкова голям недоимък до края на годината?“

„Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск“, категоричен е Караджов.

Министърът представи и стенограма от заседанието в сряда от МС, където е депозирал оставката си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments